Maista alkuperämaiden maut Origins Blend -kahveissa!

19.3.2019

Tiesitkö, että kahvi on yksi maailman monipuolisimmista raaka-ainesta maun puolesta? Lähteestä riippuen kahvista on löydetty jopa 2000 eri makua, joten monelle yllätyksenä kahvi on maultaan monipuolisempaa kuin viini. 

Kahvin maistaminen on aavistuksen haastavampaa kuin viinin johtuen kahdesta syystä;

  1. kahvia juodaan (yleensä) kuumana, jolloin maistaminen on vaikeampaa
  2. kahvi pitää paahtaa, jotta siitä saadaan juotavaa ja tällöin kahvissa maistuu myös itse paahto

Kahvin kuumuus vaikuttaa maistamiseen niin, että suu suojautuu lämpimältä eikä osaa antaa oikeata informaatiota aivoille, että mikäs täällä maistuukaan. Viileästä tai haaleasta kahvista on siis helpompi maistaa eri makuja, koska silloin suun ei tarvitse suojautua lämmöltä. Paahteisuuden maku tietenkin korostuu tummissa paahdoissa, josta johtuukin se että vaaleista paahdoista on helpompaa maistaa eri makuja.

 

Kahvin maistaminen

 

Vaikka kahvin maistaminen on aavistuksen haastavaa, on ihan kotioloissakin mahdollista kehittää omaa makuaistia. Se vaatii vain harjoittelua ja sitä, että maistaa ajatuksella. Meistä jokainen maistaa suurin piirtein yhtä hyvin, mutta hyvän tai kokeneen maistajan tunnistaa siitä, että hän osaa kuvailla maistamaansa asiaa. Tämä vaatii vain harjoittelua, että saa lampun syttymään yläkerrassa, kun maistaa tiettyä asiaa. Tiesitkö, että meistä ihmisistä osa on ”supermaistajia”? Näillä supermaistajilla on yksinkertaisesti enemmän reseptoreita kielessä, joilla maistaa.

Mitä makuja sitten kahvissa voi maistaa?

Yleisimpiä kahvissa olevia makuja ovat marjaiset, hedelmäiset, pähkinäiset, suklaiset ja makeat maut. Minkälainen maku kahviin kehittyy, on monen asian summa, sillä siihen vaikuttaa kasvupaikka ja sen ilmasto, kahvin poiminta- ja prosessointitapa, paahtaminen ja tietenkin itse kahvin tekeminen tai ammattitermein uuttaminen. On vaikea sanoa, mikä näistä vaikuttaa eniten, mutta alkuperämaalla ja sen ilmastolla ja maaperällä on todella suuri vaikutus. Siksi voidaankin yleistäen sanoa, että afrikkalaiset kahvit ovat hyvin usein marjaisia ja hedelmäisiä kun taas eteläamerikkalaiset hyvin usein enemmän pähkinäisiä ja suklaisia.

Kuten yllä todettiin, afrikkalaiset kahvit ovat hyvin usein maultaan marjaisia ja pirteän hapokkaita. Marjaisten makujen ja runsaan hapokkuuden ansiosta afrikkalaiset ovat usein kahviammattilaisten suosikkilistojen kärjissä. Maun suhteen Origins Blend Tanzania ei poikkea perinteisistä afrikkalaisista mauista. Siitä pystyt löytämään paljon punaisten marjojen makua ja aromia, joskin afrikkalaisille kahveille tyypillistä hapokkuutta on hieman rauhoitettu aavistuksen tummemmalla paahdolla.

 

 

Uusimpana tulokkaana Origins Blend –sarjassa on Guatemala, joka on varmasti jokaisen suklaafani suosikki. Tässä ei saa kuitenkaan sekoittaa maustekahveihin, joissa suklaisuus on lisätty papuihin paahdon jälkeen vaan Origins Blend Guatemalan suklaisuus on peräisin kokonaan Guatemalan vuoristojen maaperästä. Guatemalaisille kahveille on tyypillistä suklaisuus sekä tietynlainen eleganttius, jota on hieman hankala selittää. Parhaiten sitä kuvaa vertaamalla niitä afrikkaisiin kahveihin, jotka ovat enemmänkin villejä ja pirtsakoita, kun taas guatemalaiset elegantteja ja rauhallisia.

Aasia on kahvituottajana-alueena hieman tuoreempi tapaus afrikkalaisiin ja etelä-amerikkalaisiin verrattuna. Aasialaiset kahvit ovat myös aivan omanlaisiaan maultaan, sillä niistä pystyy hyvin usein löytämään mausteisia nyansseja. Tässä suhteessa Origins Blend Indonesia on hyvä esimerkki aavistuksen mausteisella vivahteellaan, jonka lisäksi sen mausta löytyy paljon hedelmäisyyttä.

 

 

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä käsittelyssä Origins Blend Colombia. Kolumbia on ehkä maailman mielenkiintoisin kahvimaa, koska maassa on niin monta mikroilmastoa, että kahvi maku vaihtelee todella paljon riippuen, millä alueella kahvi on kasvanut. Kun afrikkalaiset kahvit ovat usein marjaisia ja aasialaiset mausteisia, voi kolumbialaisista kahveista löytää marjaisuutta, hedelmäisyyttä, pähkinäisyyttä, suklaisuutta tai mitä tahansa näiden väliltä. Origins Blend Colombia makumaailmaksi on päätynyt pähkinäinen vivahde, jonka seurana on mukavan runsas hapokkuus.

Parhaimmillaan jokainen Origins Blend –kahvi on suodatinkahvina, mutta villimpi kahvinystävä kokeilee niitä myös espressona. Tällöin saattaa maussa korostuakin hieman eri asiat, joka tekeekin kahvin maistelusta todella mielenkiintoista. Parhaimmillaan kahvin maustelu on, kun saa pari tai kolme erilaista kahvia rinnakkain maistettavaksi, jolloin makuerot maistaa selkeimmin.

Ei muuta kuin rohkeasti uusia makuja kokeilemaan ja omaa makuaistia treenailemaan!

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top