Kiire on kahvihetken pahin vihollinen

22.10.2018

Hanna Rapeli surffaa maailman merillä aina, kun se on mahdollista. Tunne aallon harjalla on sanoinkuvaamaton ja terapeuttinen. ”Jokainen päivä on minusta täynnä merkityksellisiä, pieniä onnenhetkiä. Elämässä pitää olla läsnä, että ne huomaa”, Rapeli sanoo.

Hanna Rapeli on aina viihtynyt vedessä. Vesi on hänen elementtinsä.  

Lumilautailua nuoresta pitäen harrastanut Rapeli huomasi aikoinaan, että monet lumilautailijat harrastavat kauden ulkopuolella surffailua. Lehdistä hän luki koskettavia kuvailuja, millainen tunne on olla aallon päällä ja hänellekin heräsi halu kokeilla. 

Ensimmäinen surffauskokemus lainelaudan päällä vuonna 2004 Ranskassa ei ollut onnistunut: Hanna sai aivotärähdyksen. Kokemuksesta huolimatta hän lähti kaksi vuotta myöhemmin kuitenkin kuukaudeksi Balille jatkamaan kokeilua. Matkan jälkeen tulevaisuus oli sinetöity.  Vuodesta 2006 lähtien hän on käyttänyt lähes kaiken vapaa-aikansa matkustaakseen sinne, missä on aaltoja: Indonesiaan, Sri Lankaan, Australiaan, Uuteen Seelantiin, Malediiveille, … 

”Lainelautailussa yhdistyvät vesi, ympäröivän meren tuoma vapauden tunne ja ihmiset, jotka jakavat saman intohimon”, Rapeli kuvailee. 

Hetkissä pitää olla läsnä 

Tunne vedessä, aaltojen keskellä on Rapelin mielestä terapeuttinen ja vapauttava. Vedessä kaikki muu ympäriltä unohtuu. 

Rapelin mielestä arjen onnellisuus koostuu hyvin monenlaisista, pienistäkin asioista. Hän kuvailee itseään perusonnelliseksi ihmiseksi.  

”Mitä onnellisuus on? Kysymys on vaikea. Ehkä onnellisuus muodostuu monista itselle merkityksellisistä asioista sekä mahdollisuuksista tehdä asioita, joista nauttii. Jokainen päivä on täynnä pieniä merkityksellisiä onnenhetkiä.” 

Kiire on Rapelin mielestä onnellisten hetkien suurin vihollinen. Kiireessä hyvät hetket menevät ihmisen ohitse huomaamatta. 

”Elämässä pitää olla läsnä, silloin nauttii pienistä asioista ja hetkistä. Tätä onni lopulta on.” 

”Aamulla minulla on aina kahvikuppi kädessä”  

Millainen sitten on onnellinen kahvihetki? Merkityksellisiin kahvihetkiin liittyy Rapelin mielessä usein toinen ihminen sekä luonto. 

Rapeli on ehdottomasti aamuihminen. Työssään lentoemännän ammatissa työajat ovat usein vaihtelevia ja ajoittain myös vaativia – herätys voi olla mihin aikaan tahansa. Vaikka työ alkaisi kuinka aikaisin, hän herää aina hyvissä ajoin ehtiäkseen nauttia rauhassa aamukahvinsa. Aamukahville pitää olla aikaa. Kahvihetket kuuluvat hänen mielestään suomalaisille sekä hyvään arkeen että juhlaan.  

Parhaimmalta kahvi maistuu ulkona, kauniin luonnon ympäröimänä.  

”Aamulla minulla on aina kahvikuppi kädessäni, ja jos mahdollista, juon sen aina ulkona. Kesällä mökin terassilla tai laiturilla, lomalla aamuauringon noustessa veden äärellä.” 

Rapelin ikimuistoiset kahvihetket löytyvät esimerkiksi Norjasta telttaretkeltä tai Indonesiasta tulivuoren huipulta. Luonto, ulkoilma ja kahvi yhdistyvät Rapelin mielikuvissa vahvasti toisiinsa.  

”Aamulla, kun nouset ulos teltasta, ympärillä on hiljaisuus, rauha ja kaunis luonto – silloin kahvi maistuu erityisen hyvältä. ” 

Vastuullisuus vaikuttaa ostopäätöksiin 

Rapeli on nähnyt maailman merillä ilmastonmuutoksen vaikutukset.  

”Lainelautailija on jatkuvasti tekemisissä luonnon kanssa, ja muutokset ympäröivässä luonnossa ja meressä näkee välittömästi. Vedessä meren tilanteen tuntee ihossa, nenässä ja silmissä. Joissain maailman paikoissa olen nähnyt muutoksen huonompaan hyvin rajuna. ” 

Ilmastonmuutoksen lisäksi kertakäyttömuovin ja luontoon heitetyn jätteen määrä huolestuttaa Rapelia suuresti. Meriin kulkeutuneet jätteet sekä merivirtojen ja tuulien mukana rannalle ajautuneet jätekasat ovat nykyisin tuttu näky surffareille. Muovi on vakava uhka merille sekä niiden eliöille – myös meille ihmisille.  

”Kertakäyttömuovin määrä maailmassa on valtava. Muovin tuotantoa, käyttöä sekä kierrätystä tulisi ehdottomasti säännellä tiukemmin.” 

Rapeli pyrkiikin välttämään tarpeetonta muovin käyttöä. Vaikka yksilön vaikutus näihin asioihin onkin pieni, on se kuitenkin askel eteenpäin. Pienistä puroista kasvaa isoja virtoja.  

”Vastuullisuus vaikuttaa moniin ostopäätöksiini – myös kahvivalintoihin. Pyrin aina ostamaan luomua ja sertifioitua kahvia. Maapallomme tulevaisuus on läsnä ajatuksissani joka päivä.”

Kuvat ovat Hanna Rapelin kotialbumista.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top