Kahvi herättää muistoja

8.11.2018

Pauligin raakakahvin hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál on vieraillut uransa aikana sadoilla eri tiloilla kahvin alkuperämaissa. ”Meillä on paljon opittavaa hetkessä elämisestä näiltä ihmisiltä”, Koroknay-Pál pohtii.

“Onnellisuutta pitäisi mielestäni tavoitella hyvien hetkien ja aistien avulla!“ Tämän asian Pauligin raakakahvin hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál on oivaltanut, kun hän on vieraillut sadoilla eri tiloilla kahvin alkuperämaissa. 

Hän on innoissaan ja kiitollinen työstään, koska saa tavata viljelijöitä, jakaa heidän kanssaan merkityksellisiä kahvihetkiä sekä keskustella arkisista asioista ja kahvin valoisasta tulevaisuudesta. Työ tuo perspektiiviä omaan elämään.  

”Viljelijät ovat sydämellisiä. Koen työssäni huikeita hetkiä.” 

Maut ja tuoksut herättävät muistoja 

Kahvihetki viljelijöiden kanssa on aina Koroknay-Pálille ikimuistoinen, arvokas ja kokonaisvaltainen kokemus. Samaa se on viljelijöille. Maailmassa on 25 miljoonaa kahvitilaa. Vain harva viljelijä tapaa koskaan kahvipapujen paahtajan ja kuulee, millaisille markkinoille heidän viljelemänsä kahvi menee. Viljelijät ovat Koroknay-Pálin mukaan hyvin kiinnostuneita esimerkiksi kuulemaan, millaista kahvia suomalaiset juovat.  

”Kysymysten tulva kohtaamisissa on valtava. Ja se hetki, kun saan ojentaa kahvipaketin viljelijöille, on aina yhtä koskettava. Ylpeys ja ilo viljelijöiden silmissä on käsin kosketeltava. Tunnen silloin työni merkitykselliseksi.” 

Elämänsä parhaat kahvihetket Koroknay-Pál onkin viettänyt viljelijän kanssa aamuvarhaisella, kun aurinko on noussut vuorten takaa Kolumbiassa. 

”Maut ja tuoksut herättävät ihmisissä muistoja. Jos juon myöhemmin Suomessa samanmakuista kahvia kuin olen juonut viljelijän kanssa, pääsen ikään kuin takaisin noihin tilanteisiin kahvin alkuperämaassa. Maku assosioituu hyvin vahvasti koettuihin hienoihin hetkiin.” 

Kenialainen kahvi vie jalat alta 

Koroknay-Pál tuli vuonna 1999 opiskelijana töihin Pauligille. Ensimmäisen kerran elämässään hän tutustui kahviin, kun luki pääsykokeisiin. Pauligilla hän pääsi pureutumaan kahvin eri makuvivahteisiin. Innostus roihahti välittömästi.  

”Kun laadukkaan, tuoreen kahvin makuun pääsee kiinni, maailma vie mennessään. ” 

Mikä on eksoottisinta kahvia, mitä Koroknay-Pál on koskaan maistanut? 

”Afrikasta, esimerkiksi Sambiasta, löytyy aika villejä kahveja, myös Indonesiasta. Nämä kahvit jakavat mielipiteitä. Paras kahvi, jota olen ikinä juonut, on ollut kenialainen kahvi, jossa aisti huikeita mustaherukan aromeita”, Koroknay-Pál kertoo. 

Kahvihetket kollegoiden kanssa rytmittävät Koroknay-Pálin työpäiviä Suomessa. Kotona parhaat kahvihetket ajoittuvat viikonloppuihin.  

”Viikonloppuisin maistelen jotain erikoisempaa kahvia. Opetan vaimollenikin, mitä on hyvä kahvi. Nautin tilanteista, kun on aikaa valmistaa kahvi käsin pidemmän kaavan mukaan. Ne ovat aina tärkeitä hetkiä.” 

Viljelijä vaalii satoaan 

Onnellisuus on Koroknay-Pálin mukaan innostusta saada ja jakaa uusia kokemuksia.

”Että aamulla, kun herää, haluaa lähteä innokkaasti töihin ja uuteen päivään. Onnellisuus on mielestäni myös sitä, että on tasapainoinen olo.” 

Vastuullisuus liittyy myös onnellisuuteen. Koroknay-Pálille on esimerkiksi itsestään selvää, että vastuullisesti tuotettu kahvi maistuu paremmalta.  

”Tieto siitä, mistä kahvi tulee, parantaa ehdottomasti omaa kahvihetkeäni. On ollut hienoa osallistua työhön, jolla voimme varmistaa, että kaikki hankkimamme kahvi on vastuulliseksi varmennettua. Olen oppinut alkuperämaamatkoilta paljon. Jos voisin, niin veisin jokaisen suomalaisen kahvinjuojan vierailulle kahvitilalle ja näyttäisin heille, mistä kahvi tulee ja kuinka intohimolla ja rakkaudella viljelijät suhtautuvat työhönsä. Kahvimarjan kypsyminen kestää yhdeksän kuukautta, ja siksi monet viljelijät vaalivat satoa kuin omia lapsiaan.”

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top