Presidentti Ruby on kuin syvän pehmeä tango

23.3.2021

Paula Vesala on ystävilleen tuttu näky kahvikuppi kädessä. Presidentti Ruby -kahvin makua hän kuvailee pyöreäksi, elegantiksi ja persoonalliseksi – kuin syvän pehmeä tango. ”Ruby on minulle iltapäiväkahvi. Se sopii erinomaisesti nautittavaksi ruoan jälkeen ja jää kahvikaappiini pysyvästi. Ikonisen kahvin uudelleen päivityksessä oli minusta hauska tulokulma. Itsekin olen tekijänä sellainen, että haistelen uusia tuulia.”

Paula Vesala maistoi ensimmäisen kerran elämässään kahvia – mummon pullamössöä – viisi- tai kuusivuotiaana. Siitä lähtien kahvi on ollut olennainen osa hänen elämäänsä. Vesalan kodin kaapista löytyy nykyisin erilaisia kahvinkeittovälineitä mutteripannusta pressopannuun ja mummoltaan perimäänsä lasiseen vakuumikeittimeen. Hätätilanteisiin kotoa löytyy pikakahvia.

”Läheisille ihmisilleni olen tuttu näky kahvikuppi kädessä. Se on minulle vähän niin kuin somiste tai lisävaruste. Minulla on kellarissa oma studio, jonne kömmin aina kahvikuppi kädessä. Jos ystäviä tulee kylään tai aloitamme jonkun yhteisprojektin, juomme aina ensin kahvit. Päivä ei myöskään käynnisty ilman omaa kahvihetkeä”, Vesala kertoo.

”Melkein kaikesta muusta voisin luopua, mutta en kahvista. Se on aamun herättäjä ja iltapäivän tauottaja. Kahvi tarjoaa elämään hyviä hetkiä ja rytmiä.”

Nykyisin laatu korvaa määrän kahvinjuonnissa. Vesala ei enää suostu juomaan huonoa kahvia. Pidemmän aikaa hän on juonut eniten laadukasta suodatinkahvia.

”Mieluummin harvempi hyvä kahvihetki kuin monta huonoa hetkeä. Kun on päässyt hyvän kahvin makuun, ei paluuta entiseen ole. Keikkabussissa pysähdymme aina ’nyrkkikahveille’, otamme kahvit bussiin mukaan. Muistan bändikavereideni kanssa hyvin sen hetken, kun huoltoasemille tulivat tummapaahtoiset kahvit. Se oli merkittävä kulttuurillinen muutos”, Vesala kertoo nauraen.

Ruby on kuin pehmeä tango

Vesala on uuden Presidentti Ruby -kahvin kampanjakasvo. Ruby on saanut ideansa pauliglaisten pohdinnasta, mikä on värien ja makujen yhteys toisiinsa. Pohdinnan pohjalta ilmoille nousi lopulta kysymys, miltä voisi maistua herkullisen punainen kahvi. Vihreän pakkauksen sijasta Rybyn pakkaus on hohtavan syvän punainen ja kahvin paahtoaste on kolme.

Miksi Vesala päätti lähteä mukaan kampanjaan?

”Tuntui, että tämä oli oikea hetki tällaiselle kahvientusiastille. Minusta Rubyssa on hauska tulokulma: Ikonisen kahvin uudelleen päivitys. Itsekin olen tekijänä sellainen, että haistelen uusia tuulia. Lisäksi pidän Presidentti-kahvista.”

Jos Ruby-kahvi olisi musiikkia, se voisi olla esimerkiksi syvän pehmeä tango.

”Presidentti Ruby on todella karismaattinen tapaus kahvina, elegantti ja syvä, kuitenkin pehmeä. Se jää tästä lähtien pysyvästi minun kahvikaappiini. Ruby on minulle iltapäiväkahvi. Se sopii loistavasti tarjoiltavaksi ruoan jälkeen.”

Musiikki syntyy intuitiosta ja tunteista

Viime aikoina Vesala on viettänyt paljon aikaa studiossaan ja keskittynyt luovaan prosessiin kotona. Hän on säveltänyt omia kappaleita sekä musiikkia tv-sarjaan. Ystävän kanssa on myös meneillään elokuvakäsikirjoitus.

”Minulla on aina ollut paljon ideoita. Viime vuosi oli kuitenkin uudelleen kalibroinnin paikka. Ymmärsin, että saan hirveästi inspiraatiota muiden ihmisten energiasta ja tekemisistä. Yhtäkkiä pitikin löytää ideat täysin omasta mielikuvituksesta. Viime vuosi ei ollut minulle kovin inspiroiva. Mutta nyt tuntuu, että oli hyvä miettiä tätä kaikkea ja omaa tekemistään”, Vesala sanoo.

Hän kuvailee itseään intuitiiviseksi ihmiseksi, joka ei ole koskaan pitänyt esitelmiä siitä, miten hän tekee musiikkia. Syy tähän on, ettei hän itsekään tiedä vastausta kysymykseen. Viime aikoina hän on kuitenkin oivaltanut jotain uutta työskentelytavoistaan.

”En lähde koskaan tekemään lopputulosta vaan intuitiivisesti matkalle, jolla täytyy vain luottaa siihen, että lopputulos syntyy. En ole kovin looginen tekijä. Luotan omaan tapaani tehdä ja lähden liikkeelle jostain fiiliksestä. Joskus prosessi on nopeampi, joskus se taas kestää tosi pitkään. Molemmat tavat ovat yhtä arvokkaita.”

”Toki joskus voi iskeä hullu inspiraatio keskellä yötä.”

Pannukahvit metsässä

Vesalan ikimuistoisimmat kahvihetket liittyvät pannukahviin. Hänen pikkuveljellään on tapana viedä Vesalaa ja hänen poikaansa vaeltamaan. Veljellä on aina mukanaan pannu, jolla hän keittää metsässä pannukahvit.

”Kun olemme vaeltaneet koko päivän, mikään ei maistu niin hyvältä kuin kahvi. PMMP-aikoina tuottajallamme Jori Sjöroosilla oli myös tapana keittää pannukahvit. Minulla on paljon superlämpimiä muistoja pannukahvista.”

Lue lisää luonteikkaasta ja kiehtovasta Presidentti Ruby -uutuuskahvista.

 

Teksti: Jonna Vuokola

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top