Kansainvälistä vinkkeliä kahvin elinkaareen

4.1.2019

Paulig-kahvien tuotekehitysvastaava Hanna Talvioja arvostaa työnsä monipuolisuutta ja mahdollisuutta jatkuvaan uuden oppimiseen. Vuoden alussa hän lähtee hakemaan työhönsä uusia oppeja ja ajatuksia Italian Triestessä järjestettävästä Ernesto Illyn kansainvälisestä maisteriohjelmasta.

Mitä teet ensimmäiseksi aamulla, kun tulet töihin?

”Haen työpisteelleni aamukahvin ja katson läpi sähköpostit. Pauligin Café Parisien -kaupunkikahvi on minulle tärkeä aamun aloitus – ilman sitä ei työpäivä lähde käyntiin! Viikonloppuisin, kun aikaa on enemmän, kokeilen puolestaan mielelläni eri kahveja ja valmistusmenetelmiä.”

Mitä työsi pitää sisällään?

”Vastaan työssäni Paulig-kahvien tuotekehityksestä eli talon sisällä tutummin NPD-prosessista (New Product Development). Tehtäväni ovat todella monipuolisia, sillä pääsen toimimaan työssäni ikään kuin toinen jalka tuotannossa ja toinen markkinoinnissa – seuraan, mitä tuotannossa ja kahvien tuoteportfoliossa tapahtuu, mutta teen myös tiivistä yhteistyötä markkinoinnin kanssa tarkkaillen Suomessa ja maailmalla vallitsevia trendejä. Työpäiviini kuuluu lisäksi erottamattomana osana cupping eli kahvin laadun varmistus. Kahvin erinomainen laatu on meille ensisijaisen tärkeää, ja maistamme Pauligilla jokaista raakakahvierää yhteensä kahdeksan kertaa sen matkalla pavusta kuppiin. Meillä on esimerkiksi joka arkipäivä klo 11 laivausnäytteiden maistatus, jossa varmistamme kahvin laadun ennen sen matkaamista paahtimolle.”

Mihin suuntaan näet alasi kehittyvän?

”Vastuullisuudesta keskustellaan kahvialalla entistä enemmän, ja voin ilokseni sanoa, että Paulig on tässä hienosti ajan hermoilla. Kaikki kahvimme tulee vastuulliseksi varmennetuista lähteistä, paahdamme Suomessa kahvipapumme puhtaasti biokaasulla ja olemme luvanneet, että vuoteen 2025 mennessä kaikki kahvipakkauksemme on valmistettu 100 % uusiutuvista, kasvipohjaisista raaka-aineista. Teemme paljon töitä kahvin valoisan tulevaisuuden puolesta ja olemme sitoutuneet pitkäjänteiseen ilmastotyöhön konkreettisilla teoilla ja sitoumuksilla.

Vastuullisuuden ohella monet kuluttajat haluavat sukeltaa yhä syvemmälle kahvin makumaailmaan ja oppia lisää esimerkiksi kahvin paahtamisesta ja jauhatuksesta. Kahvi on siitä hieno asia, että siitä löytyy aina uutta opittavaa, kahviala kehittyy jatkuvasti ja tarjoaa valtavasti uusia mahdollisuuksia. Meillä Paulig Barista-instituutti järjestää kahvikursseja niin ammattilaisille kuin kotibaristoillekin, jotka opastavat esimerkiksi käsin suodattamisen ja espressokahvien saloihin. Tunnustaudun itsekin kahvihifistelijäksi ja rakastan uuden oppimista kahviin liittyen!”

Olet lähdössä opiskelemaan Italian Triesteen vuoden alussa. Kerro, mistä on kyse!

”Pääsin mukaan Ernesto Illy -säätiön ja Triesten yliopiston pyörittämään kansainväliseen maisteriohjelmaan, joka starttaa tammikuussa Italian Università del Caffè -yliopistossa. Koulutuksessa syvennytään kahvin elinkaareen aina viljelystä tuotantoon asti ja huomioidaan elinkaaren biologiset, agronomiset, teknologiset ja taloudelliset näkökulmat. Maisterikoulutus kestää kokonaisuudessaan kymmenisen kuukautta, joista ensimmäiset viisi kuukautta ovat lähiopetusta Italiassa.

Kiinnostuin alun perin koulutuksesta kuultuani siitä vuosia sitten seminaarissa kahvikupin ääressä ja selviteltyäni siitä lisätietoja koulutus tuntui juuri minulle sopivalta. Myös Pauligilla innostuttiin ideasta ja lähetettyäni hakemuskirjeen, CV:n ja kopiot tutkintotodistuksistani sain säätiöltä iloisia uutisia – minut oli hyväksytty mukaan opintoihin. Siitä sitten käynnistyivät lähtövalmistelut ja nyt vuosi myöhemmin startti alkaa olla jo melko lähellä!”

Mitä odotat tulevalta koulutukselta?

”Koulutusohjelmaan osallistuu opiskelijoita kahvin tuottaja- ja paahtajamaista ympäri maailman, ja on upeaa päästä keskustelemaan ja verkostoitumaan heidän kanssaan, kuulemaan heidän työstään, kokemuksistaan ja parhaista käytännöistään sekä tarkastelemaan kahvialaa eri näkökulmista. Uskon saavani tästä valtavasti lisäarvoa ja uusia ajatuksia omaan työhöni sekä kattavan katsauksen, mitä alalla tapahtuu nyt ja lähitulevaisuudessa. Koulutus tuli erinomaiseen aikaan, sillä saavutin syyskuussa juuri kolmen vuoden virstanpylvään Paulig-kahvien tuotekehitysvastaavana – kokemusta ja sovellettavaa tietotaitoa on siis ehtinyt kertyä jo mukavasti, ja nyt on hienoa päästä laajentamaan omaa osaamista ja substanssiymmärrystä kahvista.”

Entä mitkä ovat muuten odotuksesi ajastasi Italiassa?

”Toivon saavani koulutuksesta uusia ystäviä ympäri maailman sekä pääseväni tutustumaan ympäristöön sen verran, mitä opinnoiltani ehdin. Harrastan Suomessa hiihtoa, suunnistusta ja maastopyöräilyä, joten mikäli aikaa riittää, suuntaan mahdollisesti viikonloppuisin vuorille pyöräilemään ja maaliskuussa Slovenian rastiviikoille. Lähtökohtaisesti lähden kuitenkin Italiaan opiskelemaan, ja alussa kestää varmasti jonkin verran aikaa päästä opiskelurutiineihin sisälle, sillä en ole opiskellut sitten 2000-luvun alun. Luotan kuitenkin, että opinnoissani auttaa tuttu substanssi ja mahdollisuus peilata oppimaani käytännön työelämään.”

Miten olet valmistautunut lähtöön?

”Laukkuja ei ole ihan vielä pakattu, mutta muuten valmistelut alkavat olla paketissa. Kaikki on sujunut todella säntillisesti Italian päästä, sillä esimerkiksi vuokra-asunto järjestyi opintojen kautta, ensimmäisten päivien agenda on selvillä ja olen aina sähköpostitse saanut ripeät ja kattavat vastaukset kysymyksiini. Minulla on luottavainen olo koulutusohjelmasta ja odotan innolla uuden vuoden tuomia opintoja. Lähtölaskenta on jo käynnissä, sillä matka alkaa 7. tammikuuta!”

Faktalaatikko

Työ: Paulig-kahvien tuotekehitysvastaava
Ura: Hanna on työskennellyt Pauligilla vuoden 2015 syyskuusta alkaen. Sitä ennen hän työskenteli 18 vuotta Sinebrychoffilla eri tuotekehitystehtävissä.
Koulutus: Kemiantekniikan diplomi-insinööri
Harrastukset: Hiihto, suunnistus, maastopyöräily ja polkujuoksu
Motto: ”Asenne alussa ratkaisee lopputuloksen.”

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top