”Hyvä kahvi saa hymyilemään”

27.9.2018

Onnellisuus on Pauligin päämaistaja Marja Tourin mielestä pienten asioiden oivaltamista. Hyvä kahvi tekee hänet hyvin onnelliseksi. ”Myös jonkin kauniin asian näkeminen, hyvän kirjan lukeminen tai se, kun voi lauantaiaamuna vetää villasukat jalkaan, eikä ole kiire minnekään”, Touri kertoo.

Pauligin päämaistaja Marja Touri koki olleensa hyvin onnekas ja etuoikeutettu, kun sai osallistua etiopialaiseen kahviseremoniaan muutama vuosi sitten. Tilaisuuden alussa ympärille sirotellaan kukkien terälehtiä. Seremonia on kiireetön ja kokonaisvaltainen. 

”Siinä on jotain taianomaista. Silloin aika pysähtyy”, Touri kuvailee.  

Hän matkustaa työssään kahvin alkuperämaissa. Etiopian-matka on tehnyt erityisen vaikutuksen. Kahvi paahdetaan ja jauhetaan siellä läsnäolijoiden silmien edessä. Kahvia täytyy nauttia kolme piripintaan kaadettua pikkukuppia. 

”On todella koskettavaa nähdä, miten paljon vaivaa ihmiset näkevät Etiopiassa sinun kahvihetkesi eteen”, Touri sanoo. 

Kahvi tekee hänet elämässä ylipäätään onnelliseksi.  

”Äsken kun otin kulauksen kahvia, hymyilin. Monen on varmasti vaikea ymmärtää, miten onnelliseksi hyvä kahvi minut tekee”, Touri sanoo. 

Onnellisuus on Tourin mielestä pieniä asioita. Onni on oivaltamista. Asenne ratkaisee, löytyykö onni. Touri näkee ympärillään paljon perusnegatiivisuutta: kulttuurissamme keskitytään helposti epäkohtien löytämiseen. 

”Jonkin kauniin asian näkeminen, hyvän kirjan lukeminen tai se, kun voi lauantaiaamuna vetää villasukat jalkaan, eikä ole kiire minnekään, tekee minut onnelliseksi.” 

Kahvi nollaa tilanteita 

Kahvi on Tourin mielestä arjen luksusta. Kahvi kuuluu jokaiseen päivään. Suomalaiset myös juovat todella laadukasta kahvia. 

”Kahvi nollaa tilanteita ja antaa ihmisille voimaa. Moni sanoo, että tarvitsee nyt kupin kahvia. Kahvihetki on joko sosiaalinen tapahtuma tai sillä palkitsee itsensä. Kahvin suhteen odotukset ovat minulla itselläni aina korkealla. Ja kun odotukset täyttyvät, se riittää että tulen onnelliseksi. Aistimus on todella kokonaisvaltainen”, Touri kertoo. 

Ei ihme, että Tourista on tullut kahvin huippuammattilainen. Hänen isoäitinsä oli jo aikoinaan tarkka kahvin mausta. Hän jauhoi aina käsimyllyllä kahvin juuri ennen kahvin valmistamista. Tourilla oli jo viisivuotiaana tapana juoda iltapäiväkahvit isoäitinsä kanssa.  

”Kun kuulin myllystä tulevan rohinan, leikit jäivät siihen. Kahvi oli tuolloin pullamössöä, jossa mukana oli paljon maitoa ja sokeria”, Touri kuvailee. 

Häntä ei koskaan lapsena kielletty juomasta kahvia. Isoäidille kahvihetki oli hyvin tärkeä ja sille oli säännöllinen kellonaika.  

”Isoäitini halusi saada kahvista parhaan mahdollisen makunautinnon. Kun tuli vieraita, hyvä kun he ehtivät saada takin päältään, kun isoäiti alkoi jo laittaa kahvia.” 

Maku muuttuu sanoiksi 

Tourin mielenkiinto kahviin ei ole vuosien varrella sammunut – päinvastoin. 

”Ammatissani on ihana huomata, että oppii edelleen jatkuvasti uutta. Maailma muuttuu ja kahvikulttuuriin tulee uusia näkökulmia ja tarkoituksia. Kahvimaailma on monipuolistunut todella paljon ja ihmisten vaatimukset ovat kasvaneet”, Touri sanoo. 

Kahvinmaistajan ammatissa ei riitä, että maistaa kahvin eri vivahteet. Ne pitää osata myös verbalisoida. Pitää osata selittää, miksi kahvi on hyvää.  

”Kahvista voi esimerkiksi löytyä kevätsipulin vartta, johon on vähän laitettu suklaata. Voi kuulostaa kummalliselta, mutta tämä kuvaa tosi hyvin tiettyä kahvia. Kahvin maistaminen on hyvin paljon myös makuvivahteiden etsimistä ja kuvailujen luomista.” 

Maailman sopivin kuppi 

Kotona Tourilla on lempimuki, josta hän nauttii aina kahvinsa.  

”Se on maailman sopivin minun käteeni ja suuhuni, reunan paksuus ja kupin paino ovat ihanteelliset.” 

Kahvin maku on kokonaisvaltainen asia. Myös vastuullisuudella on iso vaikutus siihen. Touri haluaa tietää, mistä hänen juomansa kahvi on peräisin.  

”Ihmisiä kiinnostaa tämä asia yhä enemmän. Kahvin pitää saada kasvot. Ei riitä, että maku on hyvä, vaan taustat halutaan selvittää. Kahvi tulee meille hyvin kaukaa. Siksikin kahvin alkuperällä on ihmisille niin suuri merkitys.”

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.