Matka kahvimaailman ympäri 365 päivässä

3.8.2017

Ostopäällikkömme Anna on lähdössä vuoden kestävälle matkalle kahvin alkuperämaihin. Lue Annan tunnelmat juuri ennen kahviseikkailun alkamista!

Istun lentokoneessa jossain Atlantin aaltojen yllä, vatsassa lepattelee perhosia. Määränpäänä on Peru, joka on maailman viidenneksi suurin Arabica-kahvin viejämaa. Kahvinostajana parin viikon mittaiset matkat kahvintuottajamaihin ovat tuttuja, mutta tällä kertaa paluulento Suomeen on vasta vuoden kuluttua. 

Perussa vietän pääosan vierailustani pienessä kahvinviljelykylässä Andien vuoristossa. Perusta matkani jatkuu Väli-Amerikkaan - Costa Ricaan ja Guatemalaan, josta siirryn ensi keväänä Afrikkaan. 12 kuukauden ja kuuden maan kattava kahviseikkailu on alkamaisillaan.

Vietän vaihtovuoteni yhden strategisen kumppanimme kanssa. Kumppanimme puolestaan lähettää työntekijöitään paahtimollemme Suomeen. Vaikka teemme jo nyt tiiviisti töitä yhdessä, tarjoaa vuosi loistavan tilaisuuden molemminpuoliseen oppimiseen ja syvempään yhteistyöhön, jota entistä vastuullisempi kahviketju edellyttää. Pauligilla vastaavilla työntekijävaihdoilla on pitkät perinteet. Kollegani András vietti juuri kevään Kolumbiassa ja pääsen nyt vuorostani oppimaan ja jatkamaan samaa vastuullisuustyötä muissa meille tärkeissä alkuperämaissa.

Tarkoituksenani on tutustua syvemmin kahvin tuotantoketjuun: viljelyyn, sadonkorjuuseen, kahvin käsittelyyn ja myymiseen - kaikkeen siihen mitä tapahtuu ennen kuin raakakahvi laivataan.  Ennen kuin kahvi lastataan merikontteihin ja kuljetetaan valtamerilaivalla kohti paahtimoamme Vuosaaressa, on moni ihminen antanut työpanoksensa sen laadun varmistamiseksi. Odotan erityisesti kuulevani näiden ihmisten tarinoita kahvinketjun varrelta, ja tietenkin näiden tarinoiden jakamista teidän kahvinystävien kanssa.

Olen innoissani mahdollisuudesta, jonka pidempi työskentely alkuperämaissa antaa kahvinviljelijöiden arjen, haasteiden ja työn palkitsevuuden, syvällisempään ymmärtämiseen.  Toivonkin saavani kädet kunnolla saveen ymmärtääkseni paremmin kahviketjua ja sitä miten me Pauligilla, yhdessä kumppanimme kanssa, voimme yhdessä tehdä töitä kahvin valoisamman tulevaisuuden eteen.

Vuoteen mahtuu toivottavasti jännittäviä seikkailuja, paljon kahvipensaita, huikeita maisemia ja paljon tarinoita. Matkaani voit seurata täältä blogin puolelta ja Pauligin Instagramista (@pauligfi). Tervetuloa mukaan matkaan!

Kirjoittaja: Anna Vänskä

Hankintapäällikkö

Anna toimii Paulig-kahvien hankintapäällikkönä ja matkusti vuosina 2017-2018 kahvimaailman ympäri 365 päivässä. Anna asui matkan aikana Perussa, Costa Ricassa, Guatemalassa, Ugandassa, Tansaniassa ja Keniassa tutustuen kahvinviljelijöiden jokapäiväiseen elämään ja syventyen kahvin tuotantoketjuun. Hän nauttii kahvinsa mieluiten suoraan kahvitilalla.