Anteeksi, kahvinporoissani on sieniä!?

Kuulin, että Helsingissä toimii yritys, joka harjoittaa osterivinokkaiden kaupunkiviljelyä käytetyistä kahvinporoista. Tämä kuulosti niin jännältä ja mielenkiintoiselta, että minun oli päästävä paikalle katsomaan mistä tässä on oikein kyse! 

Helsienen toinen perustaja, Chris Holtslag, muutti Suomeen kaksi ja puoli vuotta sitten Alankomaista, mukanaan idea kasvattaa osterivinokkaita kaupunkiympäristössä. Osterivinokkaat saavat ravinnerikkaan kasvualustansa käytetyistä kahvinporoista ja ne kasvavat uusiokäytetyissä ja steriloiduissa muoviastioissa. Suomen luonnossa harvemmin esiintyvistä osterivinokkaista ovat kiinnostuneet useat ravintolat sekä yksityiset kuluttajat.

Osterivinokas on vaaleanvärinen ruokasieni, joka tuo ruokiin runsaasti umamin makua.

Kaikki kahvinporot sopivat paahtoasteesta, jauhatuksesta ja valmistusmenetelmästä riippumatta osterivinokkaiden viljelyyn. Sienen makuun kahvi ei kuitenkaan vaikuta. 

-Kahvi on erittäin ravinnerikas ja mineraalipitoinen kasvualusta osterivinokkaille. Se muistuttaa pitkälti sienen luonnollista kasvualustaa eli puuta tai sahanpurua. Chris kertoo.

Kuinka tämä sitten toimii? Muoviastiaan lisätään sienen kasvurihmasto sekä kosteat, jäähtyneet, käytetyt kahvinporot. Sienirihmasto alkaa käyttämään kahvia ravintona ja kasvaa niin kauan kun sitä ruokkii. Kotiviljelyssä kriittisimpiä tekijöitä ovat välineiden huolellinen sterilointi kuumalla vedellä sekä riittävä kosteus koko kasvatuksen ajan. Lopulta sienet löytävät tiensä ulos kasvatusastian aukoista, sillä ne pyrkivät valoa kohden. 

Sienien kotikasvatus on Chrisin mukaan kasvava trendi. Helsienen tiloissa Helsingin Hernesaaressa pidetään työpajoja, joissa tehdään osterivinokkaiden kotikasvatuksen salat osallistujille tutuiksi. 

Mikäli kiinnostuit aiheesta, voit tutustua yrityksen kotisivuihin osoitteessa: www.helsieni.fi

Kahviterveisin

Maija

Pauligin 19. Paula

 

Ps. Tiedätkö mikä on Sihis?! Sihis on Helsienen oma vegeherkku. Sen täytteenä on kahvinporoissa kasvatettuja osterivinokkaita. Sihis on lihapiirakan näköinen sienipiirakka (sieni + lihis – liha = sihis), mutta täysin vegaaninen. Sihikseen voit törmätä erilaisissa tapahtumissa, joissa Helsieni on mukana. 

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top