Hyvä kahvi - vinkit onnistuneeseen suodatinkahviin

14.5.2014

Suomi on suodatinkahvikansa ja kaikki kahvia juovat osaavat keittää kahvia. Kahvin valmistaminen ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, mutta on muutama asia, johon olisi hyvä kiinnittää huomiota, jotta kahvikupillinen maistuisi parhaalta mahdolliselta.

Tässä Paulig Instituutin vinkit parhaaseen suodatinkahviin:

  1. Säilytä kahvi aina omassa paketissaan, älä kaada sitä erilliseen kahvirasiaan, vaan laita koko paketti tiiviiseen purkkiin. Avattu kahvipaketti säilyy huoneenlämmössä noin viikon, säilyvyyttä voit pidentää laittamalla kahvin rasiassa jääkaappiin. Jääkaapissa kahvirasva ei eltaannu niin nopeasti.
  2. Annostele raikas, kylmä vesi säiliöön erillisellä vesikannulla. Älä käytä kahvipannua veden kaatamiseen. Kahvipannusta kaadat samalla kahvirasvaa laitteen sisään, se palaa putkiin kiinni, jolloin suodatusvesi muuttuu pahanmakuiseksi ja kahvista tulee kitkerää.
  3. Valitse oikea jauhatus. Ammattilaiskäyttöön jauhatusasteita on neljä (EHJ, HJ, PKJ ja KJ), kotikäyttöön kahvilaitteelle sopii suodatinjauhatus (merkattu paketin kylkeen symbolina). Pavuista jauhettu kahvi on aina hyvin aromirikasta kun jauhat pavut juuri ennen käyttöä.
  4. Annostele oikea määrä kahvia. Hyvä nyrkkisääntö kahvin annosteluun on 60-70g kahvia/vesilitra. Pauligin puinen kahvimitta on 7g kun se on tasapäinen, tällöin sopiva annos on 1mitta/kuppi. Ammattilaiskäyttöön on tarjolla erikokoisia annospusseja.
  5. Tasoita kahvikakun pinta, jotta vesi suodattuu sen läpi tasaisesti. Älä kuitenkaan ravista suodatinta ettet tuki suodatinpaperin reikiä.
  6. Sekoita kahvi ennen tarjoilua. Kahvi valuu pannuun kerroksittain, jos et sekoita kahvia, maistuu jokainen kupillinen vähän erilaiselta - pohjalla on tummin kahviaines, päällä laihaa kahvia. Jotta jokainen kupillinen maistuisi tasalaatuisen hyvältä, tulee kahvijuoma sekoittaa.
  7. Kahvi säilyy tuoreena puolisen tuntia. Säiliölaitteessa ja termarissa kahvi säilyy hieman pidempään, ole kuitenkin tarkkana ettei kahviin tulee painunut, eltaantunut maku. Älä myöskään koskaan sekoita keskenään vanhaa ja uutta kahvia.
  8. Pidä kahvilaite puhtaana. Kahvipannu ja suodatin tulee pestä aina käytön jälkeen käsitiskissä, emäksisellä puhdistusaineella. Kotioloissa ruokasooda käy puhdistukseen hyvin, ammattilaiskäyttöön on omat puhdistusaineet kuten Puly tai Vitex. Kahvilaitteen voi pestä sisältä ruokasooda-vesiliuoksella (3rkl ruokasoodaa/1 litra vettä). Liuos "keitetään" kahvilaitteen läpi, jonka jälkeen laitteen läpi ajetaan vielä pari kertaa puhdas vesi. Ruokasooda irroittaa putkistoon kertyneen kahvirasvan. Kalkki poistetaan siihen tarkoitetulla, happamalla puhdistusaineella. Hyvä nyrkkisääntö on tehdä kalkinpoisto aina kun suodatinpaperipaketti loppuu, tällöin laitteella on valmistettu 80-100 pannullista kahvia. Veden kalkkisuudessa on toki alueellisia eroja.

Parhaita kahvikupillisia!