Mentorer ger kraft i karriärens alla skeden

Mia som sedan hösten 2010 jobbar som Assistant Controller i kaffegruppen berättar att mentorverksamheten framförallt hjälpte henne att tydligare se sin egen karriärväg. ”Mentorn ruskade om mina uppfattningar och lärde mig att tänka på nya sätt och att se karriären ur ett längre tidsperspektiv. Samtidigt fick jag en djupare insikt i företaget och de möjligheter koncernen erbjuder. Att göra en SWOT-analys över mig själv var också en mycket nyttig erfarenhet.”

Mias mentor Riitta har arbetat på Paulig i ett tjugotal år, länge som on finansieringsdirektör och numera som koncernens riskhanteringsdirektör. Riitta har tidigare erfarenheter av mentorskap, bland annat på Aalto-universitetet där hon har hjälpt studenter att staka ut sina egna yrkeskarriärer.

”Det är intressant att lära känna nya människor och deras arbete, det vidgar ens egen syn på saker och ting, och dessutom blir man på gott humör av att kunna hjälpa. Jag tycker också att det är viktigt att jag får dela med mig av den kunskap och kompetens jag har samlat”, säger Riitta.

Passar alla

”Genom mentorskap kan man bland annat överföra tyst kunskap från en kollega till en annan och hjälpa de yngre med karriärplaneringen”, säger Marika Holstein, personalutvecklingschef på Paulig-koncernen. ”Hos oss omfattar mentorperioden en hel serie gemensamma möten och tematiska diskussioner med det egna mentorsparet. Vid kick-off-träffen som hålls i början av perioden går man bland annat igenom vad mentorskap är och vad det inte är.”

”Det här är mycket viktigt för att alla ska komma in i programmet med rätt förväntningar. Mentorsverksamheten bygger på förtroende och jämlikhet. Mentorn är inte en psykolog eller representant för arbetsgivaren. Mentorn ska inte handleda sitt par utan genom att lyssna, fråga och lyfta fram egna erfarenheter och observationer hjälpa sitt par att inse de egna styrkorna. Även om man främst fokuserar på frågor som gäller arbetslivet föds den bästa kombinationen då man lär känna varandra ordentligt och i lämpliga doser kan diskutera också privatlivet – det påverkar ju trots allt arbetslivet”, betonar Riitta.

Såväl Mia som Riitta rekommenderar varmt mentorskap för alla, oavsett arbetsuppgifter eller hur länge de har haft sitt jobb. Det viktiga är att alla engagerar sig i det gemensamma arbetet. ”Mentorn hjälper en att se sin egen situation här och nu men också flera år in i framtiden. Själv var jag alltid full av iver efter våra träffar, diskussionerna gav en massa ny energi”, säger Mia.

”För yngre arbetstagare går det ofta att hitta en utmärkt mentor inom huset. För dem som har varit i arbetslivet lite längre kan en diskussionspartner som inte hör till företaget ge nya och fräscha perspektiv. Mentorparen behöver inte känna varandra sedan tidigare, ofta är det bäst om de får börja med att lära känna varandra”, fyller Riitta i och berättar att samarbetet ibland fortsätter också efter den egentliga mentorperioden. ”Särskilt i sådana situationer i arbetslivet där man måste göra val kan det vara nyttigt att få tala i förtroende med någon som har erfarenheter från sin egen karriär.”

 


« Utbildning och utveckling
Back to top