Jaa sivu:

Tansania on noin 55 miljoonan asukkaan valtio Itä-Afrikassa. Naapureitaan Keniaa ja Ruandaa tuntemattomammalla kahvimaalla on paljon kasvupotentiaalia sitoutuneiden viljelijöiden ja erinomaisen kahvin ansiosta. 

Maassa vallitsee korkeimpia vuoria lukuun ottamatta trooppinen ilmasto. Afrikan korkein vuori, lumihuippuinen Kilimanjaro sekä Afrikan suurin järvi Victoria-järvi sijaitsevat Tansaniassa. Tansanian pääkielet ovat swahili ja englanti, mutta maassa puhutaan yhteensä jopa 130 kieltä.  

Tansanian eläimistö on monipuolinen. Maassa asustaa muun muassa leijonia, norsuja, antilooppeja ja sarvikuonoja.  Tansanian ainutlaatuinen maaperä, eläimistö ja kasvit ovat tehneet maasta laajasti suojeltua aluetta. Noin 39 % maan pinta-alasta on suojeltuja luonnonpuistoja tai riistansuojelualueita.  

Tansanialaisen kahvin maku on monitahoinen, siinä on raikasta ja eloisaa hapokkuutta ja usein marjaisia ja hedelmäisiä makuvivahteita. Maan pohjoisosissa tuotetut kahvit ovat yleensä hapokkaita ja niissä on miellyttävä, tasapainoinen ja makea maku mineraalipitoisen maaperän vuoksi. Etelässä tuotetut kahvit ovat tyypillisesti hienostuneen hapokkaita ja niissä on hedelmäisiä ja kukkaisia makuvivahteita. 

Pienviljelijävaltaista tuotantoa  

450 000 pienviljelijää tuottaa 90 prosenttia tansanialaisesta kahvista. Maan eteläosissa on enemmän pienviljelijöitä kun taas pohjoisesta Kilimanjaron läheltä löytyy suurempia tiloja. Tansanialaisesta kahvista noin 70 % on arabicaa ja loput robustaa. Arabica käsitellään pääosin märkämenetelmällä. Pienviljelijät toimittavat joko kahvimarjat alueen yhteiselle käsittelylaitokselle tai prosessoivat ne itse tilallaan.  

Kahvi on pääasiassa vientituote ja paikalliset asukkaat juovat vain hyvin vähän kahvia itse. Viime vuosina kahvinkulutus on kuitenkin alkanut kasvaa tansanialaisten keskuudessa. 

Kumppanuushankkeilla tukea pienviljelijöille 

Tansaniassa kumppanuushankkeemme vientiyritys Volcafen kanssa on keskittynyt maan eteläosassa sijaitsevaan Mbeyan alueeseen, jossa painotetaan erityisesti parhaiden viljelykäytäntöjen kehittämistä. Suunnitelmissa on myös laajentaa hanketta pohjoisen, Kilimanjaron seudun pienviljelijöiden yhteisöihin. 

International Coffee Partners yhteistyön kautta olemme vuodesta 2010 asti tukeneet yli 25 000 pienviljelijää. Tavoitteena on kehittää viljelijöiden järjestäytyneisyyttä, kahvin tuottavuutta sekä tukea viljelijöitä parantamaan elinkeinoaan esimerkiksi parantamalla pääsyä markkinoille ja kehittämällä ilmastoystävällisempää viljelyä. Ohjelmassa keskitytään myös parantamaan sukupuolten tasa-arvoa sekä ottamaan nuoret huomioon osana kahvielinkeinon kehittämistä.  

 

 

Lue lisää International Coffee Partners yhteistyöstä Tansaniassa.

Lue, millaisia afrikkalaisia makuja löytyy Origins Blend Tanzania -kahvista.

Back to top