Jaa sivu:

Guatemala on noin 17 miljoonan asukkaan maa Väli-Amerikassa. Guatemalan nimi tarkoittaa ”puiden maata” ja maa-alasta noin puolet onkin edelleen metsien peitossa. Maassa on myös useampia aktiivisia tulivuoria. Vuoristoisen maan vaihteleva ilmasto ja ravinteikas maaperä tuottavat ainutlaatuisia ja laadukkaita kahveja.

Asukasluvultaan Guatemala on Keski-Amerikan suurin valtio. Maan asukkaista 60 prosenttia puhuu espanjaa ja 40 prosenttia erilaisia intiaanikieliä. Tiesitkö, että vastuullisuussertifikaatti UTZ:in nimi UTZ Kapeh, tarkoittaa ”hyvää kahvia” Quichén intiaanikielellä. Aluetta hallinneiden mayojen vaikutus näkyy edelleen maan kulttuurissa.

Guatemalan kahvipapujen mausta löytyy pehmeää maitosuklaisuutta ja kardemumman vivahteita. Huippuerässä guatemalalaista kahvia voi tunnistaa herkän hedelmäisiä ja hienostuneita elementtejä. Maku ei ole voimakas tai vahva mutta tyylikkään elegantti. 

Erinomaiset edellytykset kahvinviljelyyn 

Kahvinviljely alkoi Guatemalassa 1870-luvulla, ja se on ollut tärkeä maatalouden vientituote aina sen viljelyn alkuajoista lähtien. Maassa on noin 120 000 kahvinviljelijää, joista suurin osa on pienviljelijöitä, joiden tilojen keskimääräinen koko on 4 hehtaaria. Pääosin maassa viljellään arabica-lajiketta. 

Guatemalan keski- ja länsiosien vuoristoalueet tuottavat hyviä ja omaleimaisia kahvilaatuja. Vuoristojen vaihtelevassa mikroilmastossa ja vulkaanisessa maaperässä kasvavat korkealaatuiset, auringon kypsyttämät kahvipavut. Kahvi kasvaa yleensä varjopuiden alla – arviolta 38 miljoonaa varjopuuta kattaa noin 260 000 hehtaaria maata. Varjopuut auttavat hillitsemään eroosiota, veden haihtumista sekä parantavat maaperän laatua. Puut lisäävät myös luonnon monimuotoisuutta.   

 

Kahvinviljelystä kannattavaa liiketoimintaa pienviljelijöille 

Pauligilla on kumppanuushanke vientiyritys Volcafen kanssa Cubulcossa, joka on verrattain uusi kahvinviljelyalue. Kumppanuushankkeessa keskitytään parhaiden viljelykäytäntöjen kehittämiseen. Työ on hyvin käytännönläheistä: esimerkiksi kahvipensaiden leikkaamisen ohjeistusta tai tehokkaan ja ympäristöystävällisen lannoituksen neuvontaa paremman tuottavuuden takaamiseksi.

Pyrkimyksenä on ajattelumalli, jonka mukaan hyvät ja vastuulliset viljelykäytännöt ja liiketoiminnallinen ajattelu yhdessä lisäävät tuottavuutta pitkällä tähtäimellä. Paulig myös tukee Cubulcon viljelijöitä rahoittamalla viljelijöille suunnattua siemenrahoituksen rahastoa.

”Kun aloitin kahvinviljelyn, en tiennyt siihen liittyvästä liiketoimintapuolesta mitään. En tiennyt tuotantokuluja enkä sitä, miten voisin saada viljelmistäni isoimman hyödyn ja tuoton. Kumppanuus on antanut minulle tietoa ja tekniikoita, joiden avulla kahvinviljelystä on tullut minulle liiketoimintaa. Olen kiitollinen nähdessäni ottamani edistysaskeleet ja todella ylpeä kahvitilastani. Olen kiitollinen myös siitä, että uskon saavani tilastani enemmän tuottoa lähitulevaisuudessa”, guatemalalainen kahvinviljelijä José Teletor Camaja Cubulcon viljelijäyhteisöstä kertoo.


 


Lue lisää kahvinviljelystä Guatemalassa:

 

Back to top