Miten valita sopiva jälkkärikahvi?

2.9.2015

Kuvitellaan tilanne: Olet nauttinut ihanan illallisen, syönyt hyvin ja juonut jokaisen ruokalajin kanssa ruokajuomat, jotka sinulle on erikseen suositeltu. Haluat päättää aterian jälkkäriin ja kupilliseen kahvia. Silmäilet jälkkärivaihtoehtoja: suklaista, makeaa, hedelmäistä, hapokasta - listalla on valtavasti erilaisia makuja! Kahvimenuuta ei ole, listalla lukee tylysti "kahvi". Tilaat siis sen. Täyteläinen suklaakakku tarjoillaan eteesi, se on suussasulavaa ja tuhtia. Kahvi on vaaleapaahtoista, tuoretta ja se tarjoillaan nätistä kupista, mutta se ei maistu miltään. Päättelet, että kahvissa on joku vika, ehkä se on liian laihaa. Koko illasta jää lopulta vähän huono maku suuhun ja päällimmäinen tunne on pettymys.

Mikä meni vikaan? Kahvivalinta. Luultavasti kahvi oli täysin oikein valmistettu, mutta pitkän illallisen päätteeksi, kaikkien ruokalajien ja juomien jälkeen, makuaisti on väkisinkin turtunut ja kahvin maku häviää. Perinteisesti espresso päättää illallisen ja sen maussa riittää potkua, mutta kun suomalaiset rakastavat suodatinkahvia! Suodatinkahvejakin on monenlaisia ja sillä on merkitystä minkälaisen kahvin valitsen tarjottavan kanssa. Tässä muutama huomionarvoinen pointti tehdessäsi kahvivalintaa seuraavalla dinnerillä:

  • Pitkän illallisen päätteeksi tarjoiltu vaaleapaahtoinen kahvi ei jaksa kantaa kaikkien makujen rinnalla, sen kaveriksi sopivat miedommat ja hienostuneemmat maut.
  • Vahvojen makujen kanssa kannattaa valita aromikkaampi kahvi, tummapaahtoinen kahvi on hyvä kaveri suklaisille jälkiruoille.
  • Jos kahvi on vahvaa ja aromikasta, jyrää se miedomman makuisen leivonnaisen alleen. Sama tietenkin myös toisin päin: jos kahvi on herkän ja vaikka kukkaisen makuista, voit olla varma että se maistuu lähinnä vedeltä tuhdin leivonnaisen rinnalla.
  • Oikein valmistettu ja herkullinen espresso on aina varma ja klassinen valinta kruunaamaan aterian. Muista, että espresso tulee tarjoilla välittömästi juoman valmistamisen jälkeen.
  • Täydellisessä makuparissa kahvi ja leivonnainen on tasapainoissa, kummankaan maku ei dominoi.
  • Jos kahvin maussa on esimerkiksi pähkinäisyyttä, on varma valinta tarjota tällöin tarjottavia joiden leivonnassa on käytetty pähkinää.
  • Leivonnaiset, joissa on käytetty alkoholia vaativat rinnalleen aromikkaan kahvin.
  • Jos olet epävarma, valitse keskipaahtoinen kahvi - se sopii monen kanssa.
  • Muista, että monesti kahvi päättää aterian, se jää mieleen!

Inspiraatiota ja ideoita löytyy Pauligin makuparit-sivustolta. Muista että parhaat makuparit löytyvät maistelemalla!

Terkuin,

Emmi & Ulla

Kirjoittajat ovat Paulig Instituutin koulutusasiantuntijoita.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top