Kahvista voimaa kansallisteoksiin

3.12.2018

Suomalaiset ovat kahvinjuonnin maailmanmestareita, mutta tiesitkö, että kahvi on myös siivittänyt Suomen suurhenkilöitä mestariteoksiin kautta maan historian? Kahvilla on ollut merkittävä rooli niin Kalevala-kansalliseepoksen kuin rakastetun Finlandia-hymnin syntyprosessissa. Paulig raottaa Suomen 101. syntymäpäivän kunniaksi tunnettujen suomalaisten kahvikäyttäytymistä kuluneiden vuosikymmenien varrelta.

Suomalaisista kotitalouksista 93 % juo kahvia, ja 88 % kahvinjuojista nauttii kahvikupillisen vähintään kerran päivässä. Kahvi on ollut keskeinen osa suomalaista kulttuuria jo vuosikymmenien ajan, ja myös Finlandia-hymnin säveltäneen Jean Sibeliuksen tiedetään nauttineen kahvista suuresti – hänen vastaanottaessaan lahjoja ihailijoiltaan 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla kahvi oli postituslistan kärjessä. Päivittäinen iltapäiväkahvi oli myös tärkeä rutiini Sibeliuksen perheessä.  

Kahvihammas Kalevalan innoittajana 

Finlandia-hymnin ohella kahvilla oli tärkeä rooli myös toisen kansallisteoksemme, Kalevala-eepoksen, syntyprosessissa, sillä Elias Lönnrot alkoi kerätä runoja kansalliseepokseen kahvin toivossa.  

Laukon kartanon tuolloinen emäntä Eva Törngren oli innokas kansanrunouden ystävä ja lupasi kartanossa nuoruuttaan viettäneelle Lönnrotille aina kahvikupillisen kerättyä kansanrunoa vastaan. Lönnrotin mieltymys kahviin vauhditti runonkeruuta, hän valmisteli Kalevalan toisen painoksen Laukossa ja allekirjoitti sen vuonna 1849 Törngrenin syntymäpäivänä. 

Kahvit juhlan kunniaksi 

Myös suomalaiset presidentit on tunnettu kautta aikojen kahvinystävinä. Suomen presidenttinä vuosina 1925–1931 toiminut Lauri Kristian Relander oli kahvihetkien ystävä jo pikkupoikana, sillä ollessaan viisivuotias Relander istui usein postin rappusilla ja kutsui innokkaasti ohikulkijoita kotiinsa kahville. Myöhemmin presidentin tehtävissä hän vaihtoi ajatuksia diplomaattien, poliitikkojen ja muiden päättäjien kanssa höyryävän kahvikupposen äärellä. Presidentti Urho Kekkosella oli puolestaan tapana viedä kahvia tuliaisiksi maakuntavierailuillaan.  

Kahvittelulla on vuosittain juhlistettu Suomen itsenäisyyttä niin suomalaisten kotioloissa kuin virallisella itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. Presidentti Martti Ahtisaaren virkakauteen asti kahvi tarjoiltiin itsenäisyyspäivänä perinteisestä kahvipannusta, mutta nykyisin kyseinen kahvipannu viettää eläkepäiviään koristeena Presidentinlinnan Peilisalissa.  

Kahvittelu on kuitenkin tänäkin päivänä merkittävä osa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa – kun presidenttipari on kätellyt vieraansa, juhlat jatkuvat Presidentinlinnassa kahvikutsujen merkeissä. Myös muualla Suomessa kansalaiset kokoontuvat vuosittain juhlistamaan itsenäisyyttä yhteisten kahvihetkien äärelle. 

Lataa korkearesoluutiokuvat

Back to top