Millaista mahtaa olla viljelijän arki? Lue blogikirjoituksemme ja tutustu kolumbialaisen kahvinviljelijä Pedron tyypilliseen päivään.

Ostopäällikkömme András on viettänyt kevään Kolumbiassa ja muiden tehtäviensä lomassa hän on päässyt tutustumaan monen paikallisen kahvinviljelijän arkeen. András kirjoittikin kokemustensa pohjalta tarinan siitä, millainen voisi olla kahvinviljelijän tyypillinen työpäivä. 

Kello 5.30 

Pimeydenverho alkaa väistyä nousevan auringon tieltä. Vuorten takaa kajastavat ensimmäiset auringonsäteet osuvat kahvinviljelijä Pedron makuuhuoneen ikkunaan ja kukko kiekaisee ilmoittaakseen uuden työpäivän alkaneen.. Pedro pukeutuu, kävelee terassilleen ja ihailee hetken aikaa edessään aukeavaa postikorttimaisemaa; jylhät vuorenrinteet täynnä kahvipuita reunustavat Pedron kotitaloa. Valoisa aika Kolumbiassa on noin 12 tuntia ympäri vuoden ja kahvinviljelijälle valoisa aika on kaikkein arvokkainta työaikaa, joten Pedrollakaan ei ole paljon aikaa maisemien katseluun.
 
Pedrolle aamut ovat olleet suunnilleen samanlaisia viimeisten 5 vuoden ajan siitä lähtien, kun hän päätti jatkaa isänsä jalanjäljissä kahvinviljelijänä perimällään kahvifarmilla. 2,5 hehtaarin suuruinen farmi on Kolumbian mittakaavassa hieman keskimääräistä isompi, mutta juuri sen kokoinen, että työ tilalla pitää Pedron kiireisenä. 
 
Kello 6.00 
 
Pedron perhe, vaimo ja 6-vuotiaat kaksostytöt, on kerääntynyt nauttimaan aamiaisen yhdessä. Pedro nauttii kupin oman tilansa kahvia, jonka vaimo paahtanut uunissa ja myhäilee tyytyväisenä; laatu ja maku ovat tällä satokaudella olleet erityisen hyviä.  Aamiainen on illallisen ohessa Kolumbiassa tärkeä perheen yhteinen hetki, jolloin koko perhe on yhdessä. Pian Angela, Pedron vaimo, vie lapset moottoripyörällä kouluun 6 km päähän ja Pedro pukee saappaansa ja suuntaa kohti läheistä vuorenrinnettä, jossa kahvipensaat hehkuvat punaisenaan kypsiä, poimittavaksi valmiita marjoja.

Kello 7.00

Tänään Pedro saa keräysapua naapuriltaan, jonka tilalla kahvimarjat eivät vielä ole aivan valmiita kerättäväksi. Edessä on pitkä työpäivä, koska Pedro haluaa myydä mahdollisimman suuren määrän kahvia ensi lauantaina, jolloin hän vie kahvinsa ostopisteeseen Pitaliton kaupunkiin. Sitä ennen kahvimarjat on kerättävä, marjoista on poistettava hedelmäliha, kahvipavut on fermentoitava ja kuivattava auringossa. Säätiedotuskin on luvannut aurinkoista ja kuivaa säätä koko viikoksi, joten Pedro on hyvin toiveikas ensi lauantain suhteen. Kaiken lisäksi tämänhetkinen kahvista maksettava hinta, joka määräytyy pitkälti maailmanmarkkinahinnan mukaan, on Kolumbiassa hyvällä tasolla.

Kello 12.00

Aamun kääntyessä iltapäiväksi Pedro suuntaa vuorenrinteeltä kohti kotiaan nauttimaan vaimon valmistaman maittavan lounaan. Tänään tarjolla on perinteistä Sancocho-keittoa oman tilan antimista. Lounasta nauttiessa Pedron ja Angelan keskustelu kääntyy tilan asioihin. Angela on käynyt kirjanpitoa läpi ja huomannut, että tällä satokaudella tilalla on käytetty aikaisempaa huomattavasti vähemmän lannoitteita ja on huolissaan siitä, onko sillä vaikutusta tuleviin satoihin. Pedro hymyilee, rauhoittelee vaimoaan ja kertoo, kuinka tyytyväinen on ollut erään kahvinvientiyrityksen tarjoamaan ilmaiseen tukeen ja asiantuntija-apuun parhaissa viljelykäytännöissä. Tilalla säännöllisesti vieraillut agronomisti osaa selvästi asiansa ja se näkyy nyt selvästi alhaisemmissa tuotantokustannuksissa sekä parantuneessa tuottavuudessa, vastuullisuudessa ja laadussa.

Tänään siesta on vieras sana Pedrolle ja hän palaakin lounaan jälkeen takaisin töihin. Iltapäivällä Pedro jatkaa kahvinkeräystään ja päivästä tuleekin loppujen lopuksi hyvin tuloksellinen. Lähes 250 kg kahvimarjoja päätyy Pedron käsien kautta keräysastioihin. Toisin kuin esimerkiksi Brasiliassa, Kolumbiassa kaikki kahvi kerätään käsin.

Kello 17

Varjot pitenevät auringon painuessa pikku hiljaa vuorten taakse. Pedron työpäivä ei kuitenkaan ole vielä ohi. Kerätyt kahvimarjat on vielä prosessoitava ja niistä on poistettava hedelmäliha, jotta kahvipapujen fermentointiprosessi saadaan käyntiin yön aikana ennen kuin pavut seuraavana päivänä levitetään kuivattavaksi. 

Kello 19.00

Syvän tumman pimeyden laskeuduttua Pedro suuntaa tyytyväisenä kohti kotiaan, jossa lapset ja vaimo jo odottavat häntä illallispöytään. Päivä on ollut hyvä ja tuottelias, Pedro on saanut kerättyä ennätysmäärän kahvimarjoja. Hän istahtaa hetkeksi terassilleen tyytyväisenä, vetää syvään henkeä ja luo ylpeänä katseensa kohti pimeyden verhon takana olevaa vuorenrinnettä. Tuolla jossain hänen omalla tilallaan häntä odottaa taas huomenna monta sataa kahvipensasta punaisenaan kahvimarjoja. Kaikki se työ ja panos, jonka hän on viimeisen 9 kuukauden aikana investoinut tilaansa, tuottaa nyt kirjaimellisesti hedelmää. Tai siis oikeastaan marjoja…;)

Jaa sivu:
Back to top