Pauligin Santa Maria -maustepurkin uusi kansi sisältää 40 prosenttia vähemmän muovia

7.4.2022

Pauligin Santa Maria tuo markkinoille uudet, 40 prosenttia vähemmän muovia sisältävät maustepurkkien kannet ja vähentää vuosittaista muovin kulutusta lähes satatuhatta kiloa. Maustekansien tuotekehityksessä on kiinnitetty erityistä huomiota myös käytännöllisyyteen ja käyttömukavuuteen. Uudet kannet ovat helposti avattavat yhdellä kädellä.

 
 
Paulig on sitoutunut kunnianhimoiseen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin perustuvaan vastuullisuusohjelmaan vuoteen 2030 asti. Pakkausmateriaalien osalta ympäristötavoite tarkoittaa, että vuoteen 2030 mennessä kaikki Pauligin pakkaukset ovat kierrätettäviä ja valmistettu uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista. Samalla huomioidaan, että käytettyjen materiaalien, kuten muovin määrä pakkauksissa ei kasva. 

– Pakkauksilla on tärkeä rooli Pauligin vastuullisuustavoitteiden näkökulmasta monessakin mielessä. Pakkausmateriaaleja kehitetään ympäristöystävällisempään suuntaan sekä niissä käytettyjen materiaalien laadun että määrän osalta, Pauligin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lea Rankinen kertoo. 

– Toisaalta pakkaus liittyy läheisesti myös ruokahävikkiin ja sen ennaltaehkäisyyn. Pakkauksen tärkeimpänä tehtävänä on suojata tuotetta ja varmistaa sen ensiluokkainen laatu. Hyvässä pakkauksessa toteutuvat sekä pakkausmateriaalien ympäristöystävällisyys että hävikkinäkökulma, Rankinen jatkaa. 

– Kolmantena näkökulmana tuotteissa huomioidaan myös sosiaalinen vastuu. Pauligin tavoitteena on, että kaikki korkean riskin alueiden raaka-aineet tulevat vastuullisista, ulkopuolisten tahojen varmentamista lähteistä vuoteen 2030 mennessä. Kahvin osalta tämä tavoite jo täyttyykin, Rankinen vielä lisää. 

Tavoitteena ruokahävikin puolittaminen 

Paulig tavoite on puolittaa arvoketjussaan syntyvän ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Suurin osa ruokahävikistä syntyy edelleen kotitalouksissa. Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta noin 107–137 miljoona kiloa eli noin 25 kiloa henkilöä kohden.  

Paulig julkaisi vuosi sitten ruokahävikkilaskurin, jolla on tällä hetkellä jo yli 50 000 käyttäjää. Laskurista on tehty nyt myös koululaisille omaa sisältöä, jonka avulla on helppo kertoa lapsille hävikistä ja sen vähentämisestä. Tämä on tärkeää, koska suomalaisten ruokahävikin osuus on suuri – ruokaa heitetään vuosittain roskiin noin 500 miljoonaa euron arvosta.* 

Mausteita ei kannata heittää hukkaan – hävikkiä voi välttää monella tavalla 

Mikäli jokin mauste uhkaa vanhentua, se kannattaa nostaa keittiössä näkyvälle paikalle vaikkapa pöydän reunalle ja ideoida useammin ruokia, joissa maustetta voi käyttää. 

– Maustepussien lopuista voi tehdä myös omia maustesekoituksia, kunhan ensin opettelee maustamisen perusteet. Mikäli mausteet ovat reilusti yli parasta ennen päivän ja niiden maku on laimentunut, kannattaa mausteita hyödyntää vaikka askartelussa, jotta voidaan välttää ruokahävikkiä. Kokeile esimerkiksi värjätä pääsiäisen kananmunat keltaiseksi kurkumalla tai curryjauheella. Lisää silloin keitinveteen myös etikkaa, toteaa Marttojen ruoka- ja ravitsemusasioiden kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti

Mausteita voidaankin käyttää maun lisäksi myös tuomaan väriä ruokaan. Esimerkiksi kurkumalla tai sahramilla riisi värjäytyy kauniin keltaiseksi. Monille on tuttu mausteisen keltainen curry-kastike, johon voi ripsauttaa mukaan myös kauniin punaista jauhettua paprikaa. 

Paras keino välttää hävikkiä on tuotteista huolta pitäminen. Kuivat mausteet säilyvät parhaiten kuumuudelta, vesihöyryltä ja valolta suojattuina.  

– Perinteinen liesituulettimen päällä oleva maustekaappi on huonoin mahdollinen paikka säilyttää mausteita keittiössä, Pauligin keittiömestari Petteri Kanerva kertoo. 

Hävikin hallintaan ja mausteiden oikeaan annosteluun auttaa uusien Santa Maria -maustepurkkien karkeusasteille juuri oikeankokoinen sirotin. Uusien kansien ansiosta maustepurkit ovat myös hieman matalammat, jolloin ne mahtuvat paremmin maustekaappiin tai -laatikkoon. Maustekansissa on lisäksi mausteen nimi sen löydettävyyden nopeuttamiseksi. Uudet maustepurkit päivittyvät kauppojen valikoimiin asteittain.   

Kauden ajankohtaiset reseptit: Sahrami ja mustapippuri pääosassa 
 
Sahramiriisi eli tahdig 
Tämä persialaistyyppinen riisilisäke tahdig on mainio lisuke, joka toimii grilliruokien, salaattien sekä liha-, kana- ja kasvisruokien kanssa. Tahdig sopii loistavasti myös pääsiäiseen. Lisukkeeseen voi hyvin hyödyntää edellispäivänä keitetyt riisit. Sekoita tällöin sahrami öljyn sekaan pannulle ja lisää sen jälkeen kolmasosa riisistä ohjeen mukaan. 

4 dl jasmiiniriisiä 
0,5 tl sahramia 
1 tl suolaa 
2 rkl rypsiöljyä paistamiseen 
2 dl turkkilaista jogurttia 

 1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, lisää keitinveteen suola. Kun riisi on valmista, ripottele sahrami riisin päälle ja sulje kansi hetkeksi. 
 2. Laita öljy pinnoitetulle pannulle. Ota riisistä noin kolmasosa ja painele se kuuman öljyn päälle.  
 3. Lisää jogurtti varovasti käännellen loppuun riisiin.  
 4. Lisää jogurttiriisi pannulle, ja painele se paistuvan riisin päälle. Paista riisiä kuumalla pannulla noin viisi minuuttia, välillä pannua heiluttaen. Kun heiluttaessa riisistä kuuluu kilahtava ja sirisevä ääni, tahdig on valmis. Tarjoile esimerkiksi vartaiden ja jogurttikastikkeen kera. 

Resepti: Marttojen Makua mausteilla -reseptivihko, joka on toteutettu yhteistyössä Santa Marian kanssa. 

Salaattiin kääritty aasialainen lohi 

Veden kielelle tuova annos Aasian mauilla. Grillaa marinoitu lohi ja tarjoa salaatinlehdeltä yhdessä vihannesten ja BBQ-majoneesin kanssa. 

Aasialainen lohi 
3 rkl Santa Maria Thai Soya Sauce 
1 tl Santa Maria Seesaminsiemen 
1 rkl sitruunanmehua 
1 rkl sokeria 
0.5 tl Santa Maria Mustapippuri, rouhittu 
500 g nahatonta lohifilettä 

Lisäksi 
1 kpl porkkana 
1 tl sokeria 
2 kpl kevätsipulia
250 g salaattia 
1 rkl öljyä 
1 pussi baby pinaattia 
2 rkl Santa Maria Thai Soya Sauce 
0.5 dl majoneesia 
0.5 dl Santa Maria American BBQ Sauce for Fish Spicy Ginger & Lemon 
2 rkl riisiviinietikkaa 

 1. Valmistele ja lämmitä grilli. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. 
 2. Marinoi lohenpaloja noin 30 minuutin ajan.  
 3. Sekoita  karkeaksi raastettu porkkana, etikka ja sokeri kulhossa, anna tekeytyä tarjoiluun saakka. 
 4. Huuhdo salaatti (esim. cosmopolitan) ja erottele lehdet toisistaan, asettele lautaselle. 
 5. Hienonna kevätsipulit ja siirrä kulhoon. 
 6. Kuumenna öljy suurella paistinpannulla. Paista pinaattia kunnes se on pehmennyt ja sekoita joukkoon soija, siirrä kulhoon. 
 7. Sekoita kulhossa keskenään majoneesi ja BBQ-kastike. 
 8. Grillaa marinoidut lohenpalat keskilämmöllä, suorassa lämmössä noin 2-3 minuutin ajan tai kunnes kala on kypsää ja saanut kauniin grillauspinnan. 
 9. Täytä salaatinlehdet pinaatilla, grillatulla lohella ja pikkelöidyllä porkkanalla. Viimeistele BBQ-majoneesilla ja hienonnetuilla kevätsipuleilla. 

https://www.santamariaworld.com/fi/reseptit/salaattiin-kaaritty-aasialainen-lohi/

Pauligin vastuullisuustavoitteet:  
https://www.pauliggroup.com/fi/vastuullisuus/maistatko-muutoksen

Lisätietoja
Pirjo Hästbacka, viestintäpäällikkö, Paulig, p. 050 356 8359 
 
*Hävikkilaskuri: lessfoodwaste.fi 

Pauligista  
Paulig on perheomisteinen elintarvikeyritys, joka rakentaa uutta ja vastuullista ruokakulttuuria – sekä ihmisille että maapallolle. Pauligilta saa kaikkea maistuvaa: kahvia ja kylmiä juomia, Tex Mex- ja snacks -tuotteita, mausteita sekä kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Yrityksen brändejä ovat Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green, Poco Loco ja Liven. Vuonna 2021 Pauligin liikevaihto oli 966 miljoonaa euroa ja konsernin palveluksessa on noin 2 400 työntekijää 14 eri maassa. He kaikki panostavat lupaukseen ”For a life full of flavour”. 
www.pauliggroup.com

Lataa korkearesoluutiokuvat

Back to top