Jaa sivu:

Paahtava prosessi

Kahvin paahtaminen on kemiallinen prosessi. Sen aikana hapot, aromit ja muut komponentit luodaan tai tasapainotetaan niin, että kahvin hapokkuus, maku, jälkimaku ja runko kehittyvät. Paahtaminen on yksi tärkeimmistä askeleista kohti maukasta kahvia, sillä itsessään raakakahvissa ei ole varsinaisesti kahvin makua.

Kahvin paahtoaika riippuu halutusta paahtoasteesta. Yleensä raakakahvia paahdetaan 5–15 minuuttia, riippuen paahtokoneesta, kunnes pavun lämpötila on 180–240 astetta. 

Vaalea vai tumma paahto?

Paahtoasteet vaihtelevat eri yrityksissä. Pauligin paahtoastemittarissa on viisi paahtoastetta. Ykkönen tarkoittaa vaaleinta paahtoa, kun taas viisi on erittäin tumma. Vaaleassa paahdossa kahviin muodostuu hapokkaampi maku kuin tummapaahtoisessa kahvissa. Paahdettaessa raakakahvi muuttuu vihreästä ruskeaksi ja kovasta hauraaksi. Tuoksun ja rakenteen kehittyessä miellyttävät maut ja aromit tulevat esille. Alta löydät esimerkkejä Pauligin eri paahtoasteisista kahveista.

  1. Juhla Mokka, Presidentti
  2. Brazil, Presidentti Gold Label, Juhla Mokka Luomu, Juhla Mokka Tumma Paahto (paahtoaste 2,5)
  3. Presidentti Tumma Paahto, Paulig Café New York, Paulig Mundo
  4. Presidentti Black Label, Paulig Café Havana, Juhla Mokka Tosi Tumma
  5. Paulig Café Parisien

Ammattina paahtaja

Helsingin Vuosaaren satamassa sijaitseva paahtimomme on valmistunut vuonna 2009 ja se lukeutuu maailman energiatehokkaimpien kahvipaahtimoiden joukkoon. Kahvin paahtaminen tapahtuu kolmella paahtokoneella, johon kuhunkin mahtuu kerrallaan 550 kiloa raakakahvia. Vaikka kahvi paahtuu automaatiolla, on paahtajan pidettävä huoli kokonaisuudesta ja toimittava tiiviisti laadunvalvonnan ja tuotekehityksen rinnalla.

Paahto on tuotantoprosessin ensimmäinen osa, joten koko tuotannon suunnittelu aina varastointiin saakka kuuluu olennaisesti paahtajan työhön. Tehokkuuden lisäksi päivittäistä työskentelyä ohjaa laatu. Paahtajan tulee tuntea kaikki laitteet ja koneet sekä hallita kokonaisuus raakakahvisiiloista pakkaamoon saakka. Paahtajan työ vaatii korkeaa ammattitaitoa, jonka voi oppia vain käytännössä.

Kahvi on luonnontuote ja satokaudesta riippuen esimerkiksi Juhla Mokka -kahvisekoituksen resepti vaihtelee. Laadunvalvonta takaa, ettei kuluttaja huomaa satokaudesta johtuvaa eroa, vaan saa suosikkikahvinsa aina samanmakuisena.

Katso, mitä muita kiinnostavia työtehtäviä Paulig tarjoaa!

 

Back to top