Jaa sivu:

Kahvin markkinahinta maailmalla määräytyy pörssissä. Paulig käyttää lähes yksinomaan arabica-kahvia, jonka hinta määräytyy New Yorkin pörssissä ja hinta noteerataan yhdysvaltain dollareina (USD) per pauna (454 g). Robusta-kahvi noteerataan puolestaan Lontoon pörssissä. Pörssissä kahvikauppa on raaka-aineiden johdannaiskauppaa. Kauppaa tekevät kahvin alkuperämaan vientiyritys ja ostaja, sekä näiden lisäksi erilaiset sijoittajat. Pörssihinta toimii siis viitteellisenä hintana. Kahvin maailman markkinahinnan lisäksi tärkeää on tietysti kahvierän laatu, joka vaikuttaa hintaan myös. Paremmasta laadusta maksetaan enemmän.

Vaikkei Paulig ostakaan kahvia pörssistä, noudattaa kahvin hintakehitys pörssin hintakehitystä. Joskus hinta voi nopeasti heilahdella jopa kymmeniä prosentteja. Tämä ei välttämättä näy suoraan kahviloissa, mutta kaupan kahvipaketin hinnassa kyllä. Joskus kahvipaketti saattaa irrota hyvinkin edullisesti, tai sitten siitä joutuu maksamaan huomattavasti enemmän.

Kahvin hankintahintaan vaikuttavat monet tekijät. Sääolot, satonäkymät, varastot, kysyntä ja tarjonta, pörssikurssit ja laatu vaikuttavat kaikki kahvin lopulliseen hintaan. Lisäksi Pauligilla maksamaamme hankintahintaan tulee päälle vielä hyvälaatuisen kahvin laatulisä.. Jos kasvuolot ovat olleet huonot ja sato pieni, voi se vaikuttaa jopa seuraavan vuoden satoon. Kun kahvipapuja on tarjolla vähemmän, nostaa se yleensä pörssissä kahvin hintaa.

Paulig pyrkii auttamaan viljelijöitä siinä, että sadot ovat hyviä ja että viljelijä ei joudu pulaan huonojen sääolojen vuoksi. Olemme mukana kahvinviljelijöiden, kahvin vienti- ja tuontiyritysten, kahvinvalmistajien ja kansalaisjärjestöjen yhteisessä projektissa, joka edistää kahvituotannon kestävää kehitystä. Tutustu tarkemmin vastuuseemme hankintaketjussa ja yhteistyöhankkeisiin kahvin alkuperämaissa vastuullisuus-osiossamme.

Back to top