Cupping

Cupping tarkoittaa kahvimaistelua. Idea on samanlainen kuin viininmaistelussa, tarkoituksena löytää erilaisia aromeja, makuja ja vivahteita juomasta.

Kaikissa kahveissa on erilaisia aromeja, jotka riippuvat kahvin alkuperämaasta, lajista, ilmastosta ja käsittelystä. Kahvin ostajat ja paahtajat käyttävät cuppingia arvioidakseen kahvia. Kahvin maistajat myös kuvailevat kahvin ominaisuuksia käyttäen apunaan arviointilomakkeita. Maistelurobotteja ei ole olemassa, minkä vuoksi kokeneet kahvinmaistajat ovat tärkeä elementti laadukkaan kahvin tuottamisessa. Cupping on tärkeä osa kahvin laadunvalvontaa, mutta se voi myös olla hauska aktiviteetti. 

Cuppingin toteuttaminen kotona on helppoa. Noin kaksi lusikallista kahvinpuruja asetetaan kuppiin. Kaksi desilitraa kuumaa vettä kaadetaan kahvin päälle ja annetaan hautua neljä minuuttia. Tämän jälkeen kahvia sekoitetaan, jotta kahvinpurut asettuvat kupin pohjalle. Kahvin pinnalle muodostuva vaahto kuoritaan pois. Maistelu voidaan tehdä, kun kahvi on noin huoneenlämpöistä. Ammattimaiset maistajat käyttävät kahta lusikkaa maisteluun; toisella nostetaan kahvia kupista ja siirretään se toiseen lusikkaan, jolla kahvia maistetaan. Makuvivahteita korostetaan pyörittelemällä kahvia suussa. Jotta kaikki kahvin aromit tulisivat maistaessa selkeästi esiin, kahvi on tärkeä ryystää suuhun niin, että ryystön mukana tulee ilmaa. Makuhavainnot voidaan kirjoittaa ylös.

Ota kahvitermit haltuun!

Tutustu kahvipediaan
Back to top