Paulig Mundo on hiilineutraali – mitä se tarkoittaa?

4.7.2022

Paulig Mundo on hiilineutraali – mitä se tarkoittaa?

Mundo-kahvit ovat vastuullisuuden osalta yksi Paulig-tuotteiden lippulaivoista. Nyt Mundo-tuoteperhe on ottanut uuden, ison askeleen muuttumalla hiilineutraaliksi. Kahvipavun koko polku pensaasta kahvihetken keskipisteeksi on huomioitu päästölaskelmissa.

Me Pauligilla uskomme, että ilmastotyöllä on jo kiire ja kaikkia keinoja tarvitaan, jotta ilmastonmuutoksen pahimmilta vaikutuksilta vältyttäisiin ja maapallomme olisi elinvoimainen ja hyvä paikka elää myös tulevaisuudessa. Siksi olemme aloittaneet systemaattisen työn sen eteen, että puolitamme kahviemme ilmastovaikutukset tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteidemme mukaisesti. Osana ilmastotyötä olemme nyt myös lisänneet valikoimaamme hiilineutraalin Mundo-kahvin.

Kahvin koko elinkaari mukana laskelmissa 

Yksinkertaistettuna Mundo-kahvien hiilineutraalius saavutetaan seuraavasti: laskimme Mundo-kahvien kokonaispäästöt aina viljelystä kahvin valmistamiseen ja pakkauksen jätehuoltoon. Nämä kokonaispäästöt kompensoidaan ilmastorahoitukseen erikoistuneen Climate Impact Partners (CIP) -kumppanin kautta rahoittamalla kahvin alkuperämaissa olevia kansainvälisten standardien mukaan todennettuja metsähankkeita esimerkiksi Kolumbiassa ja Brasiliassa. 

Kompensoinnin lisäksi olemme vähentäneet Mundo-kahvien ilmastovaikutusta, esimerkiksi logistiikan ja oman tuotantomme osalta: Mundon merikuljetuksissa käytetään uusiutuvia polttoaineita, ja kahvi paahdetaan Vuosaaren paahtimossamme, joka on itsessään hiilineutraaliksi sertifioitu. Mundo-pakkauksien materiaaleista yli puolet on kasvipohjaisia ja uusiutuvia, ja niiden päästöt ovat jopa 45 % pienemmät kuin perinteisten fossiilipohjaisten muovia sisältävien pakkausmateriaalien. Hyvä ja kestävä pakkaus on kierrätettävissä ja sillä on myös tärkeä osa tuotteen suojaamisessa sekä kahvihävikin ehkäisemisessä.  

Haluamme hiilineutraalissa Mundo-kahvisarjassamme huomioida kahvin koko elinkaaren aikaiset vaikutukset, ja siksi olemme ulottaneet laskelmat myös kotikeittiöön asti eli laskimme kahvin valmistuksen mukaan hiilijalanjälkeen. Kuluttajan osuus kahvin keittämisen ja pakkauksen jätehuollon myötä on lähes kolmannes* kahvin kokonaishiilijalanjäljestä.  

Tähän tuotteen elinkaariajatteluun kannattaakin kiinnittää huomiota, jos vaikka kaupan hyllyllä pohtii kahden kahvin hiilijalanjäljen välisiä eroja. Mitä kaikkea laskelmaan on rajattu? Päättyykö laskelma paahtimon toimintaan, vai onko siihen laskettu mukaan myös kahvin valmistus ja pakkauksen hävittäminen? 

Hiilineutraali Mundo on hieno askel – mutta tämä on vasta alkua 

Mundo-kahvin vastuullisuus on pitkäjänteisen ja systemaattisen työn tulos. Mundo on Reilu kauppa ja Luomu -sertifioitu kahviperhe, ja nyt myös hiilineutraali. Vastuullisuustyömme ei kuitenkaan pääty tähän, sillä tavoitteenamme on olla elintarvikealan vastuullisuuden edelläkävijä.  Ilmastotavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä vähentää omien toimintojemme kasvihuonekaasupäästöjä 80 % ja arvoketjumme päästöjä 50 %. Nämä tavoitteemme ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen lämpenemisskenaarion mukaan tarvittaviin päästövähennyksiin.  

Vaikka olemme Mundo-kahvien osalta onnistuneet vähentämään päästöjä oman toimintamme osalta, ilmastotyö alkuperämaissa on avainasemassa, jotta saavutamme tavoitteemme puolittaa arvoketjumme ilmastopäästöt. Kahvin päästöistä noin 70 % tulee kahvin viljelystä alkuperämaissa ja vain muutama prosentti kuljetuksesta, tuotannosta ja pakkauksista.* Kahvin viljelijät alkuperämaissa ovat osa kahvin arvoketjua, ja ensimmäiset projektit päästöjen vähentämiseksi viljelijöiden kanssa on jo käynnistetty.  

Ilmasto ei kuitenkaan odota. Samalla, kun päästövähennysprojekteja suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kahvin toimittajakumppaneiden kanssa, halusimme tuoda saataville kahvin, jonka ilmastovaikutukset on jo huomioitu ja kompensoitu rahoittamalla ilmastoprojekteja alkuperämaissa. Kahvien vastuullisuudessa Mundo kulkee kärjessä, mutta kaikki Pauligin kahvit aina Juhla Mokka  -kahveista uutuuksiin asti ovat samalla matkalla kohti maapallon ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta kestävämpää maailmaa. 

Voit vähentää kahvisi ilmastopäästöjä myös itse 

Vaikka Mundo-kahvin laskelmat kattavat myös kahvin valmistuksen päästöt, kannattaa ilmastotalkoisiin osallistua myös kotikeittiössä. Aina voi pistää paremmaksi! Tässä muutama vinkki, joilla Mundo-kupposesi päästöt vähenevät vielä lisää:  

  • Moni meistä keittää lähes aina enemmän kahvia kuin lopulta juo. Vaatii hieman harjoittelua opetella laskemaan, kuinka paljon vettä ja kahvia tarvitset, jotta saat keitettyä juuri omiin (tai perheesi) tarpeisiin sopivan makuisen ja kokoisen pannullisen. Harjoittelu kannattaa – huomaat onnistuneesi silloin, jos kahvia ei enää jää yli. 
     
  • Sammuta kahvinkeitin heti käytön jälkeen. Se on helppo muistaa, jos pannukin tuli tyhjättyä kahvinkaadon yhteydessä kokonaan.  
     
  • Tarkista asuntosi sähkösopimus ja ellet ole jo vaihtanut uusiutuvaan energiaan, tee se nyt. Näin kahvinkeittämisen hiilijalanjäljen osuus lähes nollaantuu. 

 

* lähde: Paulig on selvittänyt kahviensa hiilijalanjälkeä yhdessä Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden kanssa: https://www.paulig.fi/yritys/mediatiedotteet/tutkimus-kahvin-ilmastovaikutuksesta-lahes-30-prosenttia-syntyy 

Back to top