Mitä eroa on vaaleapaahtoisella ja tummapaahtoisella kahvilla?

22.8.2017

Mitä eroa on vaaleapaahtoisella ja tummapaahtoisella kahvilla?

Pauligin kahvipakkauksista löytyy paahtoastemittari, joka vaihtelee asteikolla 1-5. Vaaleapaahtoiset kahvit lähtevät ykkösestä ja mitä korkeammalle noustaan, sitä tummapaahtoisempaa kahvi on. 

Paahdon aikana kovan sitkeät ja vihreät raakakahvipavut muuttuvat ruskeiksi ja hauraiksi, sekä niiden aromit ja väri kehittyvät. Paahtoajasta ja -lämpötilasta riippuen kahvista tulee paahtoasteeltaan joko vaaleaa, keskipaahtoista, tummaa tai erittäin tummaa. Paahtoaste vaikuttaa kahvin makuun. Vaalea paahtoinen kahvi on maultaan hapokkaampi kuin tumma paahtoinen. Kahvi on luonnostaan hapokasta ja mitä pidempään sitä paahdetaan, sitä enemmän hapot hajoavat. 

 

Usein ajatellaan, että vaaleapaahtoinen kahvi olisi laihempaa ja tummapaahtoinen puolestaan vahvempaa, mutta näin ei kuitenkaan ole. Vaaleapaahtoinen kahvi on maultaan happokkaampaa ja vivahteikasta, ja siitä löytyy paljon erilaisia makuja. Tummapaahtoinen kahvi on aromaattisempaa ja täyteläisempää ja päinvastoin kuin usein uskotaan, se ei suinkaan ärsytä vatsaa vaan voisi melkein sanoa, että päinvastoin. Jokaisen Pauligin kahvin makuprofiili onkin ainutlaatuinen! 

 

Myös tilavuuteen paahdolla on vaikutusta. Kahvin tilavuus saattaa jopa kaksinkertaistua paahdettaessa. Tästä johtuen esimerkiksi Pauligin tummapaahtoisin kahvi Paulig Café Parisien pakataan 400 gramman pakkaukseen, kun taas useimmat vaaleapaahtoisemmat kahvit mahtuvat  tuttuihin 500 gramman tiiliskivipakkauksiin. Logistisista syistä johtuen vakuumipakkausten koot pyritään pitämään vakiokokoisina, joten pakkausten painot saattavat hieman vaihdella.

 

Olipa kahvi tummaa tai vaaleaa, annostelu pysyy samana. Hyvän kahvin valmistukseen tarvitset mittalusikallisen (7g) kahvia kuppia kohti (1,25dl). Vaaleapaahtoisesta kahvista ei tule tummempaa lisäämällä kahvimittoja, ainoastaan kitkerää. Myöskään kahvin pidempi paahtoaika ei juuri vaikuta sen kofeiinipitoisuuteen. 

 

Käy kurkkaamassa Makuparit-palvelusta, mitkä herkut sopivat parhaiten lempikahvisi kanssa nautittavaksi.

 

 

 

Terveisin Teemu kuluttajapalvelusta