Paulig Café Parisien &

Minttumoussekakku

Kahvin valinta ei ollut vaikeaa, valitsen ehdottoman lempikahvini, tummapaahtoisen Parisienin (päiväni ei ala ilman pannullista Parisienia). Mietin useita lähestymistapoja, mm. mintulla maustettu creme brulee, mutta koska kahvi ja suklaa ovat perinteinen pari, suklaata siis halusin itsekin. Kakkuun päädyin, sillä koin, että kakku pohjalla on kuitenkin rakenteeltaan kahvin kanssa paremmin sopiva, kuin kokonaan vanukasmainen ruoka.

Halusin raikastaa perinteisiä, usein tummasta suklaasta tehtyjä ”raskaita” kakkuja. Valitsin täytteeseen vaaleaa maitosuklaata ja kakun kantavana voimana on raikas minttu. Minttu antaa ihanan viileän säväyksen makeiden ja voimakkaiden suklaiden sekä erittäin vahvaksi keitetyn upean ranskalaisen kahvin kanssa. Kakku tarjoillaan viileänä kuuman kastikkeen ja kahvin kanssa, mikä vielä korostaa kakun raikkautta.

Kakkupohja:

150 g mantelimassaa
3/4 dl sokeria
2 munaa
3/4 dl vehnäjauhoja
45 g hasselpähkinärouhetta
2 – 3 rkl kaakaojauhetta

Vuoan voiteluun voita ja hasselpähkinärouhetta tai vehnäjauhoja
Puristele mantelimassa kulhoon ja vatkaa siihen sokeria ja munat. Vaahdota, kunnes taikina on ilmavaa. Sekoita joukkoon jauhot ja pähkinärouhe sekä kaakaojauhe. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Pohja saa jäädä normaalia kakkua ohuemmaksi. Paista kakkua 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Minttumousse:

150 g maitosuklaata
3 rkl maitoa
2 keltuaista
2 dl kuohukermaa
2 valkuaista
5 liivatelehteä
Noin 2 rkl minttusilppua (tuoreesta mintusta)

Paloittele suklaa kattilaan maidon joukkoon. Kuumenna hiljalleen samalla sekoitellen niin, että suklaa sulaa. Vaahdota keltuaiset ja lisää sulan suklaan joukkoon. Anna seoksen jäähtyä kunnolla.
Vatkaa kerma vaahdoksi, tee samoin valkuaisille. Sekoita vaahdot ja minttusilppu jäähtyneen suklaan joukkoon.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Puristele ne kuivaksi ja liota tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada sulaneet liivatteet ohuena nauhana moussen joukkoon. Levitä mousse jäähtyneen kakun päälle. Moussea on runsaasti, eli yli jääneen osan voi tässä välissä nauttia vaikkapa espresson kera lopullista kakkua odotellessa. Kakun annetaan hyytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti.

Suklaakastike:

200 g tummaa minttusuklaata (vähemmän minttuinen versio: tavallinen tummaa suklaa)
Noin 1 dl kermaa

Pilko suklaa kattilaan ja kuumenna pienellä lämmöllä kerman kanssa, kunnes suklaa on sulanut kermaan.
Leikkaa kakusta kauniita, suorakaiteen muotoisia leivospaloja terävällä veitsellä. Tarjoa kakku viileänä ja kaada päälle lämmintä suklaakastiketta. Koristele mintunlehdillä ja kahvipavuilla.