KAHVIN VALMISTUS

Erinomaisen kahvin salaisuus ovat kahvin laatu ja tuoreus, hyvälaatuinen vesi, sopiva valmistusmenetelmä ja puhtaat valmistuslaitteet.

Eri kahvihetkiin on tarjolla erilaisia kahveja. Tärkeää kahvin valmistuksessa on, että valitset valmistusmenetelmään jauhatukseltaan sopivan kahvin ja annostelet sen oikein. Kahvi ei ole valmisjuoma, joten valmistus vaikuttaa siihen, minkälainen juoma kuppiin päätyy. Pauligin kahvipakkauksiin painetut symbolit kertovat, mille valmistusmenetelmälle kahvi sopii.

Suodatinmenetelmä

 

Perinteinen tai automaattinen espressolaite

 

Pressopannu

 

Mutteripannu

 

Pannukahvi

 

 Papukahville tarvitset kahvimyllyn tai automaattikahvilaitteen. 

 

Chemex

Aeropress

Pour over

Cappuccino

Latte

 

Kahvin valmistusmenetelmät

PERINTEINEN ESPRESSOLAITE

Juomme baristojen, kahviammattilaisten, valmistamia erikoiskahveja ravintoloissa ja kahviloissa. Barista vaikuttaa kahvin onnistumiseen merkittävästi, sillä kahvinvalmistus perinteisellä espressolaitteella on todellista käsityötä. Katso videolta, miten voit itse tehdä nautinnollisia kahvijuomia ja ryhdy kotibaristaksi!

AUTOMAATTINEN ESPRESSOLAITE

Periaatteessa tällaiset koneet jauhavat, tiivistävät ja valuttavat espresson automaattisesti. Ne ovat täysin omatoimisia: sinun tarvitsee vain täyttää papu- ja vesisäiliöt.

Näin valmistat kahvin automaattisella espressolaitteella

Alkuvalmistelut

  1. Säädä espressolaite valmistajan ohjeiden mukaan.
  2. Varmista, että espressolaite on toimintakunnossa.
  3. Täytä vesisäiliö kylmällä raikkaalla vedellä.
  4. Odota, kunnes laite on lämminnyt ja valmiina käyttöön.

Espresson valmistus vaihe vaiheelta

  1. Kaada espressopavut papusäiliöön.
  2. Säädä myllyn jauhatusaste oikeaksi.
  3. Säädä kahvin annostus maun mukaan. Suositeltava määrä on 6–7 g.
  4. Valitse yhden espresson veden määräksi 3 cl.
  5. Esilämmitä espressokupit kuumalla vedellä. Kuivaa ne puhtaalla liinalla.
  6. Aseta lämmin espressokuppi valuttimen alle.
  7. Paina käynnistysnappia valuttaaksesi espresson.
  8. Espresson koko on 3 cl (30 ml). Valumisaika voi vaihdella laitteesta riippuen. Liian lyhyt valumisaika voi tehdä espressosta laimeaa ja mautonta, liian pitkä valumisaika kitkerää ja karvasta. Espresson pinnalla on oltava paksu punaruskea vaahto eli crema. Se toimii espresson aromi- ja lämpölukkona. Jos valumisaika on liian lyhyt, annostele kahvia enemmän tai säädä jauhatus hienommaksi. Jos valumisaika on liian pitkä, annostele kahvia vähemmän tai säädä jauhatus karkeammaksi.
  9. Tarjoile ja juo espresso heti.

Kolme askelta täydelliseen espressoon

  1. Käytä tuoreita espressopapuja.
  2. Käytä 6–7 g jauhettua espressokahvia yhtä espressoa kohden.
  3. Tarvittaessa säädä espressolaitetta valmistajan ohjeiden mukaan.

Miten espressopavut säilyvät tuoreina pidempään

Säilytä espressopavut alkuperäispakkauksessaan, älä kaada niitä toiseen pakkaukseen tai purkkiin. Näin kahvi säilyttää arominsa eikä kahvin sisältämä rasva eltaannu. Purista ilma pakkauksesta ja käännä pakkauksen suu rullalle. Sulje se tarralla, jotta pakkaus pysyy tiiviinä.

Muista! Kahvin jauhatuksen ja annostuksen muuttaminen vaikuttaa kahvijuoman makuun ja aromeihin. Lue espressolaitteen käyttöohje.

Noudata puhdistuksen suhteen valmistajan ohjeita.

Back to top