Perinteinen pannukahvi

Perinteinen pannukahvi on nimensä mukaisesti kahvi, joka keitetään pannussa. Pannukahvi nautti laajaa suosiota ennen kuin kahvilaitteet yleistyivät. Monille pannussa keittäminen on yhä kätevä tapa keittää kahvia.

Pannukahvi on maultaan täyteläinen, sillä kahvia keittäessä ei käytetä suodatinpaperia. Kaikki kahvin rasvat päätyvät tällöin kuppiin täydentämään makua. Pannukahvi keitetään pannussa hellalla. Ensin kylmää vettä kaadetaan pannuun ja vesi keitetään. Kun vesi on saavuttanut kiehumispisteen, jauhettua kahvia lisätään veteen ja sekoitetaan hyvin. Tämän jälkeen veden ei tarvitse enää kiehua, mutta sitä voidaan kiehuttaa maun vahvistamiseksi. Pannukahvia haudutetaan 5 minuutin ajan. Sen jälkeen kahvi kaadetaan tarjoilukannuun, jotta kahvinpurut eivät päädy kuppiin. 

Kahvipannu tulisi puhdistaa huolellisesti jokaisen keiton jälkeen, sillä kahvin rasvat kerääntyvät helposti pannun pinnoille. Vanhat kahvirasvat voivat muuten pilata seuraavien kahvikupillisten maun. Ruokasooda ja kuuma vesi ovat mainioita aineksia kahvipannun puhdistamiseen.

Ota kahvitermit haltuun!

Tutustu kahvipediaan
Back to top