51. Jouni Lahdenperä

Purjeentekijä

51. Juhla Mokka -kädentaitaja Jouni Lahdenperä on köysitöiden ja purjeiden tekijä Maarianhaminasta. Lahdenperä aloitti käsitöiden tekemisen nuorena poikana solmuja solmimalla. Erilaisia käsillä tekemisen ammatteja kokeiltuaan Lahdenperä päätyi perinnelaivojen purjeiden pariin. Ura alkoi museolaiva Pommernin purjeentekijöiden oppilaana.

Käsitöissä minua on aina viehättänyt symmetria. Hyvin yksinkertaisia asioita toistamalla saa aikaiseksi kaunista.

Jouni Lahdenperä tekee tarvittaessa purjeiden ompelun kaikki työvaiheet käsin. Joka purjeessa on kymmeniä erikokoisia kiinnitysreikiä ja koko purjeen ympäri ommellaan köysi. Aina aloittaessaan uuden työn hänen tavoitteenaan on tehdä uransa paras purje.

- Purjeet piirretään ja ommellaan yleensä styyrpuurin puolelta eli oikealta. Vasemmalla eli paapuurin puolella on aina parantamisen varaa. Kaikki on kiinni siitä, millaisessa kulmassa neula on ja miten langat asettuvat. Tällaisilla pikkuasioilla voi aina leikkiä ja parantaa työn jälkeä.

Lahdenperä antaa työlleen ikuisen laatutakuun. Takuu on myös tekijää itseään varten, sillä kehittyäkseen työssään hän haluaa seurata purjeidensa elämää niiden valmistumisen jälkeenkin. Laadun takana ovat lukemattomat tunnit, jotka Lahdenperä viettää työhuoneellaan purjeiden ompeluun keskittyen. Intensiivisen työnteon katkaisevat ansaitut kahvihetket. Purjeentekijä nauttii kahvinsa aina mustana.

- Ihannetilanne työssäni on, että veneentekijän kanssa suunnitellaan yhdessä veneen rakentaminen ja purjeiden valmistus. Purjeiden tekeminen vie viikoista kuukausiin. Tämä on rauhallista, levänneen miehen työtä, joka on hyvin yksinkertaista. Ei tarvita kuin aikaa.

Juhlahetki koittaa, kun purjeen viimeinenkin tikki on ommeltu. Purje puhdistetaan, pakataan pussiin ja toimitetaan asiakkaalle – silloin alkaa purjeen työ.

Takaisin
Back to top