50. Marja Touri

Päämaistaja

Hyvän kahvin takana on tinkimätön ammattitaito ja vuosien kokemus. Juuri halutunlaisen kahvisekoituksen tekeminen muistuttaa käsityötä, jossa etsitään maistamalla kuhunkin kahvisekoitukseen tarvittavat laadukkaat raaka-aineet ja sopivat yhdistelmät.

-Kahvi on hieno, vivahteikas, yksilöllinen ja yllätyksellinen raaka-aine. Vaatii pitkällistä kokemusta, jotta oppii tunnistamaan makuvivahteet oikein.

Kahvin maistamisessa tarvittava osaaminen ja kymmenien vuosien kokemus siirtyy mestareilta eteenpäin käytännön tekemisen kautta.

-Työskentelin ensin 19 vuotta edellisen päämaistajan kanssa, ennen kuin olin valmis ottamaan tämän vastuullisen tehtävän vastaan.

Suomalaisten lempikahvit ovat alkuperämaiden kahvien huolella mietittyjä sekoituksia. Paulig tuo kahvia Suomeen muun muassa Keniasta, Etiopiasta, Brasiliasta ja Kolumbiasta. Päämaistaja Marja Tourin tehtävänä on huolehtia mm. 80-vuotiaan Juhla Mokka -kahvin alkuperäisen makunautinnon säilymisestä ja tasalaatuisuudesta satovaihteluista riippumatta.

-Kahvia voidaan pitää suomalaisten kansallisjuomana, Suomessahan juodaan eniten kahvia maailmassa henkilöä kohden. Päämaistajan haasteellisin tehtävä on pitää huolta vanhoista tutuista resepteistä.

Päämaistajan työpäivään kuuluu keskimäärin 200 maistokuppia päivässä. Kahviannosta maistetaan lusikasta hörpäten ja voimakkaasti ryystäen, ja lopuksi kahvi sylkäistään pois suusta. Kahvista haetaan erilaisia makuja, aromeja ja jälkimakuja. Maistajien ammattikieleen kuuluvat myös ryhti, runko ja vivahteet.

-Kahvin vivahteet voivat olla esimerkiksi suklaisia, hedelmäisiä, kukkamaisia tai marjaisia. Kun niitä sitten yhdistelee sopivasti, saadaan valmistettua hyvä kahvisekoitus.

Takaisin
Back to top