49. Elle Valkeapää

Juurikoruntekijä

Inarissa asuva jalometalli- ja korukiviartesaani Elle Valkeapää yhdistelee palkituissa koruissaan koivunjuurta ja hopeaa.
Tuloksena on koruja, joissa saamelainen käsityö, luonnon ja kulttuurin elementit sekä paikalliset materiaalit yhdistyvät oivaltavasti uuteen suunnitteluun.

Juuritöitä on tehty tiettävästi jo 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.  Koivunjuuri on materiaali, jota ei voi ostaa. Sitä on kaivettava maasta oikeaan aikaan vuodesta, ennen juhannusta.

- Mukavaa juurissa on se, että niistä voi tehdä melkein mitä vaan, Elle kertoo.

Hän alkoi yhdistellä juurta ja hopeaa, kun juurivarastot uhkasivat punontainnostuksen vuoksi loppua ennen uutta kaivukautta. Samalla aukesi uusia mahdollisuuksia.

- Hopeasta voi tehdä sellaisia muotoja, joita pelkällä juurella ei voisi saada aikaan, Elle toteaa.

Elle on palannut Etelä-Suomen vuosien jälkeen juurilleen Lappiin, koska hän haluaa pitää pohjoisen kädentaitajuuden elossa ja kiinni ajassa. Kädentaitaja tekee työtänsä tinkimättömällä ammattitaidolla ja kunnioittaa perinteisiä työtapoja.

- Erilaisten materiaalien uudenlainen yhdistely on se minun juttuni. Aloitin tekemällä koruja, jotka sopivat Lapin takkiin, ja nykyään koruni koristavat niin arki- kuin juhlapukeutumistakin.

 

Ellen korujen ostopaikat Helsingissä ja Inarissa:

Galleria Sarajärvi
Pursimiehenkatu 1
Helsinki
puh. 050 305 8822
galleriasarajarvi@gmail.com

Sami Duodji Ry
Lehtolantie 1
Inari 99870
puh. 016-671254

 

Takaisin
Back to top