48. Mika Gröndahl

Suklaaleipuri

Mika Gröndahlin omistamassa Chjokossa valmistetaan suklaaherkkuja tinkimättömällä ammattitaidolla. - Laatu on avainsana. En mene sieltä, missä aita on matalin, vaan teen asiat mieluummin pitkän kaavan kautta. Suklaata on haastava työstää. Haasteellisuus onkin yksi syy, miksi ylipäänsä kiinnostuin suklaasta.

Ravintola-alalla työskennellessään Mika kiinnostui aluksi jälkiruoista. Suklaa vei miehen mm. kurssille Ranskaan. - Olen aika pitkälti itseoppinut. Kurssien lisäksi täytyy lukea paljon, syödä ulkona ja matkustella. Sieltä niitä ideoita tähän työhön ammennetaan.

Ideoita syntyy spontaanisti, useimmiten kahvitaukojen aikana. - Kahvitauko antaa tekijänkin nauttia ja ideoida uutta. Pidän useita kahvitaukoja päivän mittaan.
Uusia yhdistelmiä lähdetään kehittämään yhden maun kautta. - Sitten mietitään, mikä sen kanssa voisi sopia yhteen. Sen jälkeen sitä täytyy vain kokeilla, Onnistuneimpina yhdistelminään Mika pitää tummalla suklaalla kuorrutettua sitruuna-laventeli-valkosuklaata sekä mustaherukka-basilika-maitosuklaata.

Chjoko perustettiin alun perin yritysasiakkaita varten, mutta sopivien tilojen löydyttyä palvelua ryhdyttiin tarjoamaan myös yksityisille. Se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. - Niitä suklaaholisteja, jotka vaeltavat tänne pitkänkin matkan takaa, on yllättävän paljon, Mika naurahtaa.

Asiakaskunta on hyvin moninainen. - On pikkupoikia, jotka kaivelevat kolikoita taskustaan, kaupungin duunareita työhaalareissaan ja rouvia minkkiturkeissa. Kaikilla on yhteinen intohimo, suklaa.

Mika pitää tärkeimpänä tehtävänään tuottaa nautintoja ihmisille ikään ja taustoihin katsomatta. - Kun saa palan suklaata suuhunsa, se vie sinut hetkeksi ihan muihin maisemiin ja ajatuksiin.

Takaisin
Back to top