47. Benita Suomi

Nukke-entisöijä

Nukke-entisöijä Benita Suomen työtiloissa aika tuntuu pysähtyvän. Hyllyillä odottavat vuoroaan ajan hampaan koettelemat nuket ja nallet, vaatteet ja nuken osat, joille nukke-entisöijällä on jatkuva tarve. Lelut kunnostetaan uuteen kuosiin, vanhaa kunnioittaen.

”Monelle korjattava nukke tai nalle on ollut lapsuudessa se ainoa lelu, joka on kulkenut mukana läpi lapsuusvuosien ja saanut kolhuja matkan varrella. Risaista lelua ei vaan ole voinut heittää pois, sillä se sisältää niin paljon muistoja elämän varrelta. Vaikeina aikoina nukke on ollut ehkä se ainoa turva, jolle on uskottu salaisuudet. Kun lelu korjataan uudelleen kuntoon, niin muistot herätetään uudelleen henkiin. Siksi onkin tärkeää, että nukke on kunnostuksen jälkeen entisensä, eikä muutu uuden näköiseksi. Tarkoitus ei ole korjata uudeksi vaan säilyttää vanha. Koen olevani lapsuuden muistojen tallentaja, kertoo Benita Suomi.”

NUKKE-ENTISÖIJÄN AMMATTIIN ITSEOPISKELULLA

Benita Suomen ammatti on Suomessa harvinainen, ellei lähes ainoa laatuaan. Nukke-entisöijän työ vaatii tekijältään niin keraamikon, ompelijan, kuvittajan kuin timpurin taitoja. Asiakkaan muistikuvat nukesta täytyy osata tuoda taiten esiin useissa eri yksityiskohdissa, kuten hiusten ja silmien värissä ja muodossa sekä vaatetuksessa. Nukke saattaa sisältää myös mekaniikkaa, joka täytyy osata palauttaa takaisin toimintakuntoon.

Ammattiin ei ole koulutusta, vaan Benita Suomi on hankkinut ammattitaitonsa useilla eri tavoilla. Hän on saanut opetusta Saksassa arvostetulta alan ammattilaiselta, omista verkostoistaan, tekemisen kautta ja opiskelemalla kirjallisuutta. Osaamistaan Benita Suomi välittää kouluttamalla omia työntekijöitä sekä harjoittelijoita.

Yhteystiedot:

Benita Suomi
Benita Myymälä ja Studio
Mannerheimintie 35, 00260 Helsinki
Puhelin: 09 444526
benita.suomi@icon.fi

Takaisin
Back to top