46. Pentti Tuominen

Pläkkyrimestari

Rautainen tai teräksinen, puhtaalla tinalla päällystetty pläkkipelti on haastava materiaali. Mutta taidolla tehden siitä syntyy mainioita käyttöesineitä - aivan kuten ennen vanhaan. Pentti Tuomisen suvulla on vankka kokemus pläkkisepän ammatista, aloittivathan hänen isovanhempansa pläkkyrin työt jo 1800-luvun lopulla. Myös Pentin lapsuudenkodissa elanto saatiin pitkälti pläkkipeltitöistä, ja tekipä Pentti sisaruksineen lelunsakin pellistä, toisten lasten suosimien käpylehmien sijaan.

Hiljaiselo pläkkialalla johdatteli Pentti Tuomisen aikuisiällä myös muihin peltitöihin, mutta aika ajoin ajatus pläkkitöiden pariin palaamisesta kummitteli mielessä. Vuonna 1981 Pentti Tuominen päätti kokeilla, josko aika olisi sopiva pläkkitöiden valmistamiselle ja myynnille, uudeksi trendiksi kun näytti nousevan käsin tehdyn ja vanhan arvostaminen. Niinpä vanha sauna koki muodonmuutoksen ja sai palvella pienenä verstaana. Ja aina kun päivätöiltään ehti, ahersi Pentti veljensä varastolta haettujen perintökoneiden äärellä. Kevään aikana tuotteita syntyi niin paljon, että piti lähteä markkinoille kokeilemaan, innostuisivatko ihmiset niitä ostamaan. Ja innostuivathan nuo! Tavaroiden menekistä vakuuttuneena Pentti Tuominen päätti seurata pohjalaisen luontonsa kutsua ja kokeilla oman polkunsa kulkemista: hän irtisanoutui leipätyöstään ja ryhtyi itsenäiseksi pläkkyriksi.

PERINTÖKONEILLA SYNTYY MONENLAISTA LAADUKASTA PLÄKKITAVARAA

Pienestä pitäen pläkkitöitä tehnyt Pentti saa nyt sydämensä kyllyydestä toteuttaa käsityöläisunelmaansa omalla synnyinseudullaan. Yli satavuotiailla perintökoneilla hänen käsissään syntyy niin kerma- kuin maitokannuja, leikkisankoja, vanhojen mallien mukaisia kirkkolampetteja sekä puhallettavia peltisiä leluja, fyrröjä. Sen sijaan piparimuotit, jotka työllistävät lähes koko syksyn, hän vääntää käsin tai itse kehittämillään vääntimillä. Ja niitä on monenlaisia: karjalan käkösiä, poroja ja muita eläimiä sekä vanhanajan enkeleitä.

Pentti Tuominen on tinkimätön ihminen, jolle omien käsien tuotoksista eläminen on paitsi elämäntapa myös kunniakysymys. Hänen työmoraalistaan ja tinkimättömyydestään monilla meillä on oppimista.

Yhteystiedot:

Pentti Tuominen
T:mi Peltituote P. Tuominen
Kaistilantie 1, 66440 Tervajoki (Vähäkyrö)
Puh/fax 06 478 4711
Matkapuhelin 0400 818 640

Takaisin
Back to top