44. Laura Rikkonen

Kultaaja

Käsityön hienous piilee siinä, ettei koskaan pysty tekemään kahta samanlaista työtä. Voi sanoa niinkin, että pienet epätäydellisyydet – käden jälki – antavat esineelle sielun ja persoonan, saavat sen elämään, kertoo Laura Rikkonen.

Laura on 27-vuotias kultaaja, nuoresta iästään huolimatta moneen ehtinyt kädentaitaja. Koulutustaustaltaan Laura on artesaanimaalari.

- Koulun jälkeen lähdin opiskelemaan maalarin ammattia ja kokeilin muitakin käsityöammatteja; tein nahkatöitä ja olin sepän opissa. Työharjoittelu Tampereen ortodoksikirkon kunnostuksen yhteydessä avasi uuden maailman, jota halusin opiskella lisää.

"OPPIA EI VOI KUKAAN TUODA, SE PITÄÄ ITSE HAKEA."

Kultaajalle ei ole Suomessa kouluja, vaan ammattiin tullaan oppisopimuskoulutuksella. Tavallaan on hienoa, että oppi siirtyy työn välityksellä sukupolvelta toiselle, mestarilta oppilaalle. Tietenkin opettajan täytyy olla sellainen, jonka työtä kunnioittaa; että aidosti haluaa oppia kaiken mitä hän pystyy opettamaan.

Laura on työskennellyt paljon Suomen lisäksi Venäjällä, jossa kultaajalle riittää paitsi työsarkaa, myös paljon opittavaa. Vaikka kultaaminen on sinällään vanha ja perinteinen, Egyptin ajoista periytyvä työtapa, silti koulukunnat ovat hyvinkin erilaisia esimerkiksi Italiassa tai Venäjällä.

- Kun katsoo venäläisten mestarien työskentelyä, on kuin katsoisi tanssia, jossa jokainen työväline löytää paikkansa eikä yhtään turhaa liikettä ole.

- Vaatii kyllä vuosia, että oppii näkemään yksityiskohtien ylitse; hahmottamaan kokonaisuuksia, joissa näkyy sekä esineen pitkä historia että tulevaisuus. Oppimisprosessia ei voi juurikaan nopeuttaa lukemalla tai pänttäämällä ja vaikka pahalta kuulostaakin, epäonnistumisen kautta oppii paljon. Että ymmärtää senkin, että kultapinnan teko on todellakin vain viimeinen silaus restauroinnille, suurin osa ajasta menee valmisteluihin ja pohjatöiden tekemiseen.

OPPIMINEN ON VUOROVAIKUTTEISTA

- Tämän ammatin arki on pääasiassa huonekalujen ja kehysten konservointia. Itseäni kiinnostaa käsityö erityisesti silloin, kun liikutaan lähellä taidetta. Vaihetta, jossa oma inspiraatio muuttuu todeksi vaikka ornamentiikkana.

- Oman kehityksen kannalta on todella hyödyllistä jutella työtavoista maailmalla kollegoiden kanssa. Pitää myös kulkea silmät avoinna ja pakottaa itsensä miettimään, miten tuokin on tehty, toteaa Laura.

- Mitä enemmän oppii, sitä useammin huomaa, miten paljon opittavaa vielä on. Kun jonkin asian viimein oppii ja siitä innostuu, on kuin avaisi oven toiseen huoneeseen. Vähän edellistä suurempaan, jossa ihmettelee asioita taas silmät ihmetyksestä suurina.

Yhteystiedot:

Taidetyöhuone Snellman Oy
C/O Laura Rikkonen
Veneentekijäntie 10
00210 Helsinki

Takaisin
Back to top