43. Teppo Nousiainen

Seppä

Rauta merkitsee nöyryyttä. On toivotonta taivuttaa vähänkin kylmää metallia muotoonsa. Kun saa omin käsin raudan pehmenemään, tuntee olevansa voittamaton. Kunnes taas rauta kylmenee ja huomaa olevansa heikko. Rakkaus rautaan on rakastumista aina uudelleen, miettii metallitaiteilija, seppä Teppo Nousiainen.

- Sitä paitsi metalli on kaunis materiaali, vahvuudessaan ja plastisessa pehmeydessään raudan takomisessa tarvitaan alkukantaista herkkyyttä. Tässä kaikessa on sitä jotain, mikä pitää miehen nöyränä ahjon ääressä.

Veren perintönä saatu rakkaus rautaan ja käsillä tekemiseen on innostanut savonlinnalaissepän kehittämään oman muotokielensä ja erikoistumisalansa, kodinsisustukseen suunnitellut taontatuotteet.

- Ammatti lähti äidin ompelukoneesta ja metallitaiteilijaisän kuparinpakotuksesta. Yhtäkkiä huomasin, että minäkin olen käsityöläinen henkeen ja vereen ja vielä ylpeä siitä. Jossain vaiheessa tajusin, että minulla pitää olla oma paja: polte vei mukanaan, polte tehdä juuri tätä työtä.

ONNELLINEN OLOTILA

- Muotokieleni on kehittynyt pikku hiljaa. Muotokieli lähtee luonnosta - metsässä, rannalla, kalliolla tai vanhojen rakennusten välissä kävelystä. Kasvien rikkaus, liitelevät perhoset, maassa möyrivät madot saavat minut pysähtymään ja kaikki muu unohtuu. Pieni asia voi muuttaa ihmisen elämän.

Tepon luonnosta saama idea siirtyy paperin ja raudan kautta esineeksi. Mies myöntää, että onnellisimpia hetkiä ovat ne, kun hän on rentoutuneena kynä ja paperi kädessä ja löytää jotain sellaista, mitä ei ikinä olisi voinut kuvitella löytävänsä.

- Kun lähden pajasta ja huomaan, että se, mitä löysin paperille joskus, onkin maailman paras idea! Kun olen tehnyt sen takomalla, niin se on muuttunut paljon paremmaksi kuin luulinkaan. Silloin on aika onnellinen olotila.


SEPPÄÄ AINA TARVITAAN

- Jotenkin sitä on ikuisuuskysymyksien äärellä. Seppä lähtee maailmasta niin kuin kaikki ihmiset, mutta ne sepän käsistä syntyneet tavarat jäävät. Taonnan, työn arvo on ikuisuusarvo, jonka siirtää seuraaville sukupolville. Laadulla on myös tarkoitus, takuukin on ikuinen, miettii Teppo.

Nousiaisen mukaan laadun tae on leima, jonka hän iskee tuotteeseen. Lisäksi omalla vasaralla syntyy omannäköistä ja ainutkertaista jälkeä.

- Jo isä opetti, että rautaa oppii lukemaan kuin kirjaa. Sepän yksilöllisen leiman joku ehkä sitten joskus tunnistaa. Ja jokaisella sepällä on oma tyylinsä vasaroida, lyödä tietyllä voimakkuudella. Leima ja kädenjälki kertovat siitä, että tuote on rakkaudella ja hiellä tehty uniikkituote.

- Historiantuntemus on minulle tärkeä asia, historiasta löydän omat juureni. Jos näen oven, vaikka kirkon oven, jossa on kauniita muotoja, niin rupean kehittelemään siitä esimerkiksi kynttelikköä. Historiasta, entisten aikojen muototajusta saan voimaa ja energiaa, siirrän sen uusiin tuotteisiin ja käyttötarkoituksiin. Kestävillä ja persoonallisilla töillä muutun itsekin jonain päivänä osaksi historiaa.

INSPIRAATIO, INNOSTUS JA POLTE

Tepon mukaan aamuisin saattaa mennä parisenkin tuntia pelkässä pajassa pyörimiseen, ennen kuin kaksikiloinen vasara ryhtyy takomaan.

- Sitten yhtäkkiä alkaa se valtava polte ruveta tekemään töitä. Kun inspiraatio lähtee käyntiin, niin siihen rautaan kiintyy ja illalla ei malta lopettaa. Luomisen perusasioita on innostus. Vaikka huitoisi vasara kädessä koko pitkän päivän, niin mieli pysyy virkeänä. Sataprosenttinen rakkaus, tuska ja rehellisyys itselle kuuluvat käsityöläisyyteen, niistä syntyy laadukkuus.

Paja, ahjo, tuli, rauta, vasara yhdistettyinä sisäiseen hehkuun ja omaan kädenjälkeen ovat savonlinnalaissepän valtit.

- Ja se järein työkalu, tärkein kaikista, se löytyy kuitenkin korvien välistä.


Yhteystiedot:

Seppä Teppo Nousiainen
Metallitaide Tmi
Kuusiniementie 9, 57600 Savonlinna
gsm 050 374 3780

Takaisin
Back to top