Kahvin valmistus oikeaoppisesti

Erinomaisen kahvin salaisuus ovat kahvin laatu ja tuoreus, hyvälaatuinen vesi, sopiva valmistusmenetelmä ja puhtaat valmistuslaitteet.

Eri kahvihetkiin on tarjolla erilaisia kahveja. Tärkeää kahvin valmistuksessa on, että valitset valmistusmenetelmään jauhatukseltaan sopivan kahvin ja annostelet sen oikein. Kahvi ei ole valmisjuoma, joten valmistus vaikuttaa siihen, minkälainen juoma kuppiin päätyy. Pauligin kahvipakkauksiin painetut symbolit kertovat, mille valmistusmenetelmälle kahvi sopii.

 

Näin valmistat lempikahvisi

Näin valmistat suodatinkahvin

Muista! Älä sekoita vanhaa ja tuoretta kahvia keskenään. Älä ota kahvia pannusta kesken valumisen.

Puhdistus

Pese kahvinvalmistusvälineet joka käytön jälkeen. Huomioi oheiset ohjeet kahvinvalmistuslaitteen puhdistuksessa.

  • Pese lasipannu ja suodatin aina kun olet valmistanut kahvia. Poistaaksesi kahvirasvan pese ne lämpimällä ruokasoodaliuoksella (3 ruokalusikallista ruokasoodaa 1 litraan vettä) tai kahvinvalmistusvälineiden puhdistukseen tarkoitetulla aineella.
  • Poista kalkki säännöllisesti laitteen valmistajan ohjeiden mukaan.
  • Käytä aina raikasta puhdasta vettä.

Muista! Paras keino saada lasipannu puhtaaksi ja kirkkaaksi on pestä se käsin. Älä laita sitä astianpesukoneeseen.

Maistuva kahvi suodatinmenetelmällä

1. Kaada raikas kylmä vesi kahvinvalmistuslaitteen vesisäiliöön puhtaalla, veden annosteluun tarkoitetulla, kannulla.
2. Valitse oikeankokoinen suodatinpaperi ja annostele kahvijauhe suodattimeen. Käytä mittana kukkurallisia ruokalusikoita tai Pauligin kultamittaa (7 g). Annostele 60–70 g kahvia 1 litraa vettä kohden.
3.Tasoita kahvijauheen pinta lusikalla tai kahvimitalla niin, että vesi valuu sen läpi tasaisesti. Älä ravista, etteivät suodatinpaperin huokoset tukkeudu. Kahvikerroksen tulee olla 2 ½–5 cm paksu, jotta vesi läpäisee sen oikealla nopeudella. Paina käynnistysnappia.
4. Sekoita valmis kahvijuoma ennen tarjoilua, ettei vahva kahvi jää pannun pohjalle ja laihempi pinnalle.
5. Kolme askelta täydelliseen suodatinkahviin
6. Valitse sopiva jauhatus
7. Tarjoile kahvi 30 minuutin kuluessa valmistuksesta
8. Sekoita kahvijuoma ennen tarjoilua

Pressopannun käyttö on yksinkertaista

  1. Lämmitä pressopannu kuumalla vedellä.
  2. Annostele kahvijauhe pannuun (60–70 g kahvia 1 litraa vettä kohden). Käytä mittana kukkurallisia ruokalusikoita tai Pauligin kultamittaa (7 g). Parhaan tuloksen saat käyttämällä pressopannulle tarkoitettua jauhatusta.
  3. Kaada kuuma vesi (92–96 C°) pannuun kahvijauheen päälle. Sekoita ja aseta kannellinen mäntäosa pannun päälle, jotta kahvin aromit eivät katoa.
  4. Anna kahvin hautua 3–5 minuuttia. Paina mäntä alas ja tarjoile kahvi.

Kolme askelta täydelliseen pressokahviin    

  1. Lämmitä pressopannu etukäteen
  2. Käytä oikeaa jauhatusta
  3. Anna kahvin hautua 3–5 minuuttia ja paina mäntä sitten alas

Pressopannun puhdistus

Pese kahvinvalmistusvälineet joka käytön jälkeen. Huomioi oheiset ohjeet pressopannun puhdistuksessa.

Puhdista lasipannu ja mäntä aina kun olet valmistanut kahvia. Poistaaksesi kahvirasvan pese ne lämpimällä ruokasoodaliuoksella (3 ruokalusikallista ruokasoodaa 1 litraan vettä) tai kahvinvalmistusvälineiden puhdistukseen tarkoitetulla aineella.

Muista! Paras keino saada pressopannu puhtaaksi ja kirkkaaksi on pestä se käsin. Älä laita sitä astianpesukoneeseen.

 

Pressopannu – näin teet kahvin pressopannulla

Pressopannulla valmistat aromikasta kahvia, joka kruunaa esimerkiksi viikonloppubrunssin. Pressokahvissa on hieman enemmän rasvaa kuten pannukahvissa ja sen myötä myös täyteläisempi maku. 

Näin valmistat kahvin mutteripannulla

  1. Täytä pannun alaosa vedellä (täyttömerkkiin asti).
  2. Täytä suodatinpesä tuoreella kahvilla ja aseta se pannun alaosan päälle. Mutteripannulle sopii erittäin hieno espressojauhatus.
  3. Kierrä pannun yläosa tiiviisti kiinni alaosaan ja lämmitä pannua keskilämpöisellä liedellä.
  4. Pannun alaosaan kehittyy paine. Kuumentunut vesi puristuu paineella kahvijauheen läpi pannun yläosaan 5–8 minuutissa.
  5. Kun kaikki vesi on puristunut kahvijauheen läpi, voit kaataa kahvin pannun yläosasta kuppiin.

Kolme askelta täydelliseen mutteripannukahviin

  1. Käytä raikasta vettä ja erittäin hienoksi jauhettua espressokahvia
  2. Kierrä pannun yläosa tiiviisti kiinni alaosaan
  3. Kaada kahvi kuppiin vasta kun kaikki vesi on tullut kahvijauheen läpi pannun yläosaan.

Muista! Älä koskaan avaa mutteripannun kantta, kun kahvinvalmistus on kesken. Kuuma kahvi voi polttaa.

Puhdistus

Pese kahvinvalmistusvälineet joka käytön jälkeen. Huomioi oheiset ohjeet mutteripannun puhdistuksessa.

  1. Anna mutteripannun jäähtyä ennen kuin puhdistat sen.
  2. Kierrä pannun ylä- ja alaosa irti toisistaan.
  3. Irrota suodatinpesä ja poista kahvijauhe.
  4. Poistaaksesi kahvirasvan pese pannun osat lämpimällä ruokasoodaliuoksella (3 ruokalusikallista ruokasoodaa 1 litraan vettä) tai kahvinvalmistusvälineiden puhdistukseen tarkoitetulla aineella.

Muista! Kuivaa kaikki osat puhtaalla liinalla pesun jälkeen. Vesi saattaa muutoin vaurioittaa kahvipannun alumiinipintaa.

 

Mutteripannu

Mutteripannu on yksi suosituimmista espresson valmistustavoista Italiassa. Se on oiva vaihtoehto kalliimmille sähköllä toimiville espressokoneille, ja lopputulos on lähellä espressoa. Kätevää mutteripannua kutsutaan myös nimellä Moka Express.

Näin valmistat kahvin perinteisellä kahvipannulla

  1. Kaada raikas kylmä vesi kahvipannuun.
  2. Kiehauta vesi ja siirrä pannu pois lämmönlähteen päältä.
  3. Lisää veteen pannujauhettua kahvia ja sekoita hyvin. Annostele 6–7 g kahvia 1 dl vettä kohden. Käytä mittana kukkurallisia ruokalusikoita tai Pauligin kahvimittaa (7 g).
  4. Siirrä pannu takaisin lämmölle ja anna kahvin kuohahtaa kerran.
  5. Siirrä pannu pois lämmöltä, sekoita ja anna hautua 4–5 min.
  6. Voit kaataa kahvin tarjoilupannuun. Niin kahvin hautuminen loppuu juuri oikeaan aikaan, eikä kuppiin tule kahviporoja.
  7. Suositeltava pannukahvin tarjoilulämpötila on 75–80 astetta.

Kolme askelta täydelliseen pannukahviin

  1. Käytä raikasta vettä ja pannujauhettua kahvia.
  2. Sekoita hyvin, kun olet lisännyt kahvijauheen pannuun.
  3. Lämmitä kahvia, kunnes se kuohahtaa mutta ei vielä kiehu.

Muista! Älä laita kahvia kiehuvaan veteen tai anna kahvin kiehua lämmöllä. Jos kahvi palaa, tuloksena on varsin kitkerä maku.

Kun pannukahvi on nautittu, näin puhdistat välineet: 

Pese kahvinvalmistusvälineet joka käytön jälkeen. Huomioi oheiset ohjeet kahvipannun puhdistuksessa.

Huuhtele pannu joka käyttökerran jälkeen. Poistaaksesi kahvirasvan pese kaikki pannun osat lämpimällä ruokasoodaliuoksella (3 ruokalusikallista ruokasoodaa 1 litraan vettä) tai kahvinvalmistusvälineiden puhdistukseen tarkoitetulla aineella.

Muista! Kuivaa kaikki osat puhtaalla liinalla pesun jälkeen. Vesi saattaa muutoin vaurioittaa kahvipannun pintaa.

 

Nostalginen pannukahvi maistuu kahvin ystävälle

Ennen kuin suodatinlaitteet otettiin käyttöön, suomalaiset valmistivat kahvinsa pannuissa. Nykyään siihen liittyy ihanaa nostalgiaa ja viisi prosenttia suomalaisista valmistaa kahvinsa edelleen perinteiseen tapaan. Pannukahvi on maultaan suodatinkahvia pyöreämpi ja täyteläisempi, sillä suurin osa kahvin sisältämästä rasvasta säilyy, kun kahvi valmistetaan näin.

Näin valmistat kahvin perinteisellä espressolaitteella

Alkuvalmistelut:

  • Säädä espressolaite valmistajan ohjeiden mukaan.
  • Varmista, että espressolaite on toimintakunnossa.

Espresson valmistus vaihe vaiheelta

  1. Esilämmitä espressokupit kuumalla vedellä. Kuivaa ne puhtaalla liinalla.
  2. Annostele kahvijauhe (espressojauhatus) espressolaitteen kahvaan eli gruppoon. Käytä mittana kukkurallisia ruokalusikoita tai Pauligin kultamittaa (7 g). Suositeltava määrä on 6–7 g.
  3. Tasoita kahvijauheen pinta ja tiivistä kahvijauhe tasaiseksi siihen tarkoitetulla tampperilla. Pyyhi kahvan reunat puhtaiksi.
  4. Valuta hieman vettä kahvapesän läpi, jotta siihen roiskunut kahvi irtoaa ja veden lämpötila tasoittuu.
  5. Kiinnitä kahva huolellisesti kahvapesään.
  6. Aseta lämmin espressokuppi kahvan alle ja paina käynnistysnappia.
  7. Espresson koko on 3 cl (30 ml). 20–30 sekunnin valumisaika antaa espressolle oikean maun ja rakenteen. Lyhyt valumisaika voi tehdä espressosta laimeaa ja mautonta, pitkä valumisaika kitkerää ja karvasta. Espresson pinnalla on oltava paksu punaruskea vaahto eli crema. Se toimii espresson aromi- ja lämpölukkona. Jos valumisaika on liian lyhyt, annostele kahvia enemmän. Jos valumisaika on liian pitkä, annostele kahvia vähemmän.
  8. Tarjoile ja juo espresso heti.

Kolme askelta täydelliseen espressoon

  1. Esilämmitä espressokuppi
  2. Käytä 6–7 g jauhettua espressokahvia kuppia kohden
  3. Älä valuta annosta espressoa 3 cl pidemmäksi

Miten espressokahvijauhe säilyy tuoreena pidempään:

Säilytä kahvijauhe alkuperäispakkauksessaan, älä kaada sitä toiseen pakkaukseen tai purkkiin. Näin kahvi säilyttää arominsa eikä kahvin sisältämä rasva eltaannu. Purista ilma pakkauksesta ja käännä pakkauksen suu rullalle. Sulje se tarralla, jotta pakkaus pysyy tiiviinä.

Muista! Espresson valmistuksen oppiminen vaatii kokeilua ja harjoittelua. Olennaista on ymmärtää, että espresson onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Niitä muuttamalla voit parantaa tai heikentää espresson laatua. Espresson valmistus on kuin taidetta, joka vaatii omistautumista ja tarkkuutta. Kauneus piilee espresson arvaamattomuudessa ja vaikeudessa: täydellinen espresso on pikemminkin käsite kuin tosiasia. Espresson moninaisuutta voi ymmärtää ja hallita vain aidolla tunteella ja intohimolla kahviin.

Puhdistus

  1. Laita gruppokahvaan pesusovitin ja annostele siihen pesuainetta.
  2. Aseta kahva laitteeseen ja paina vesipainiketta. Anna käydä 5 sekuntia ja paina pysäytä. Toista kolme kertaa.
  3. Irrota kahva laitteesta ja huuhtele kahvapesä huolellisesti painamalla vesipainiketta muutaman kerran.
  4. Kiinnitä kahva ja pesusovitin ilman pesuainetta takaisin laitteeseen. Paina vesipainiketta, anna käydä 5 sekuntia ja paina pysäytä. Toista neljä kertaa. Näin huuhtelet koko grupon puhtaaksi pesuaineesta

 

Perinteinen espressolaite

Juomme baristojen, kahviammattilaisten, valmistamia erikoiskahveja ravintoloissa ja kahviloissa. Barista vaikuttaa kahvin onnistumiseen merkittävästi, sillä kahvinvalmistus perinteisellä espressolaitteella on todellista käsityötä. Lue, miten voit itse tehdä nautinnollisia kahvijuomia ja ryhdy kotibaristaksi!