KAHVIN VALMISTUS

Erinomaisen kahvin salaisuus ovat kahvin laatu ja tuoreus, hyvälaatuinen vesi, sopiva valmistusmenetelmä ja puhtaat valmistuslaitteet.

Eri kahvihetkiin on tarjolla erilaisia kahveja. Tärkeää kahvin valmistuksessa on, että valitset valmistusmenetelmään jauhatukseltaan sopivan kahvin ja annostelet sen oikein. Kahvi ei ole valmisjuoma, joten valmistus vaikuttaa siihen, minkälainen juoma kuppiin päätyy. Pauligin kahvipakkauksiin painetut symbolit kertovat, mille valmistusmenetelmälle kahvi sopii.

Suodatinmenetelmä

 

Perinteinen tai automaattinen espressolaite

 

Pressopannu

 

Mutteripannu

 

Pannukahvi

 

 Papukahville tarvitset kahvimyllyn tai automaattikahvilaitteen. 

 

Chemex

Aeropress

Pour over

Cappuccino

Latte

 

Kahvin valmistusmenetelmät

MAISTUVA KAHVI SUODATINMENETELMÄLLÄ

1. Kaada raikas kylmä vesi kahvinvalmistuslaitteen vesisäiliöön puhtaalla, veden annosteluun tarkoitetulla, kannulla.
2. Valitse oikeankokoinen suodatinpaperi ja annostele kahvijauhe suodattimeen. Käytä mittana kukkurallisia ruokalusikoita tai Pauligin kultamittaa (7 g). Annostele 60–70 g kahvia 1 litraa vettä kohden.
3. Tasoita kahvijauheen pinta lusikalla tai kahvimitalla niin, että vesi valuu sen läpi tasaisesti. Älä ravista, etteivät suodatinpaperin huokoset tukkeudu. Kahvikerroksen tulee olla 2 ½–5 cm paksu, jotta vesi läpäisee sen oikealla nopeudella. Paina käynnistysnappia.
4. Sekoita valmis kahvijuoma ennen tarjoilua, ettei vahva kahvi jää pannun pohjalle ja laihempi pinnalle.
5. Kolme askelta täydelliseen suodatinkahviin
6. Valitse sopiva jauhatus
7. Tarjoile kahvi 30 minuutin kuluessa valmistuksesta
8. Sekoita kahvijuoma ennen tarjoilua

PERINTEINEN ESPRESSOLAITE

Juomme baristojen, kahviammattilaisten, valmistamia erikoiskahveja ravintoloissa ja kahviloissa. Barista vaikuttaa kahvin onnistumiseen merkittävästi, sillä kahvinvalmistus perinteisellä espressolaitteella on todellista käsityötä. Katso videolta, miten voit itse tehdä nautinnollisia kahvijuomia ja ryhdy kotibaristaksi!

AUTOMAATTINEN ESPRESSOLAITE

Periaatteessa tällaiset koneet jauhavat, tiivistävät ja valuttavat espresson automaattisesti. Ne ovat täysin omatoimisia: sinun tarvitsee vain täyttää papu- ja vesisäiliöt.

Näin valmistat kahvin automaattisella espressolaitteella

Alkuvalmistelut

  1. Säädä espressolaite valmistajan ohjeiden mukaan.
  2. Varmista, että espressolaite on toimintakunnossa.
  3. Täytä vesisäiliö kylmällä raikkaalla vedellä.
  4. Odota, kunnes laite on lämminnyt ja valmiina käyttöön.

Espresson valmistus vaihe vaiheelta

  1. Kaada espressopavut papusäiliöön.
  2. Säädä myllyn jauhatusaste oikeaksi.
  3. Säädä kahvin annostus maun mukaan. Suositeltava määrä on 6–7 g.
  4. Valitse yhden espresson veden määräksi 3 cl.
  5. Esilämmitä espressokupit kuumalla vedellä. Kuivaa ne puhtaalla liinalla.
  6. Aseta lämmin espressokuppi valuttimen alle.
  7. Paina käynnistysnappia valuttaaksesi espresson.
  8. Espresson koko on 3 cl (30 ml). Valumisaika voi vaihdella laitteesta riippuen. Liian lyhyt valumisaika voi tehdä espressosta laimeaa ja mautonta, liian pitkä valumisaika kitkerää ja karvasta. Espresson pinnalla on oltava paksu punaruskea vaahto eli crema. Se toimii espresson aromi- ja lämpölukkona. Jos valumisaika on liian lyhyt, annostele kahvia enemmän tai säädä jauhatus hienommaksi. Jos valumisaika on liian pitkä, annostele kahvia vähemmän tai säädä jauhatus karkeammaksi.
  9. Tarjoile ja juo espresso heti.

Kolme askelta täydelliseen espressoon

  1. Käytä tuoreita espressopapuja.
  2. Käytä 6–7 g jauhettua espressokahvia yhtä espressoa kohden.
  3. Tarvittaessa säädä espressolaitetta valmistajan ohjeiden mukaan.

Miten espressopavut säilyvät tuoreina pidempään

Säilytä espressopavut alkuperäispakkauksessaan, älä kaada niitä toiseen pakkaukseen tai purkkiin. Näin kahvi säilyttää arominsa eikä kahvin sisältämä rasva eltaannu. Purista ilma pakkauksesta ja käännä pakkauksen suu rullalle. Sulje se tarralla, jotta pakkaus pysyy tiiviinä.

Muista! Kahvin jauhatuksen ja annostuksen muuttaminen vaikuttaa kahvijuoman makuun ja aromeihin. Lue espressolaitteen käyttöohje.

Noudata puhdistuksen suhteen valmistajan ohjeita.

PRESSOPANNU – NÄIN TEET KAHVIN PRESSOPANNULLA

Pressopannulla valmistat aromikasta kahvia, joka kruunaa esimerkiksi viikonloppubrunssin. Pressokahvissa on hieman enemmän rasvaa kuten pannukahvissa ja sen myötä myös täyteläisempi maku. 

CHEMEX - KAUNIS TAPA VALMISTAA KAHVIA

Chemex on suosittu menetelmä kahvin valmistamiseen kotona erityisesti intohimoisten kahvinjuojien parissa, sillä upean ulkonäkönsä lisäksi sen avulla valmistat erityisen puhdasta ja kirkasta kahvia.

AEROPRESS - KEITÄ KAHVIT MISSÄ VAIN

Aeropressillä keität juuri sopivan määrän kahvia missä vain, minkä takia menetelmä onkin erityisesti retkeilijöiden suosiossa.

CAPPUCCINO

Katso video ja opi, miten teet oikeaoppisen cappuccinon eli espressopohjaisen kahvijuoman vaahdotetulla maidolla.

LATTE

Latte (tai Café Latte) on espressopohjainen kahvijuoma, jossa on runsaasti vaahdotettua maitoa. Katso videolta ohje latten valmistukseen.

POUR OVER

Pour over -menetelmällä saat nauttia joka kerta uniikin kahvikupillisen. Pour over -kahvin makuun vaikuttavat kaatamisnopeus ja -tekniikka, veden lämpötila ja virtaus sekä jauhatuksen karkeus. Katso video ja opi tekemään pour over -kahvia kuin baristat!

MUTTERIPANNU

Mutteripannu on yksi suosituimmista espresson valmistustavoista Italiassa. Se on oiva vaihtoehto kalliimmille sähköllä toimiville espressokoneille, ja lopputulos on lähellä espressoa. Kätevää mutteripannua kutsutaan myös nimellä Moka Express.

NOSTALGINEN PANNUKAHVI MAISTUU KAHVIN YSTÄVÄLLE

Ennen kuin suodatinlaitteet otettiin käyttöön, suomalaiset valmistivat kahvinsa pannuissa. Nykyään siihen liittyy ihanaa nostalgiaa ja viisi prosenttia suomalaisista valmistaa kahvinsa edelleen perinteiseen tapaan. Pannukahvi on maultaan suodatinkahvia pyöreämpi ja täyteläisempi, sillä suurin osa kahvin sisältämästä rasvasta säilyy, kun kahvi valmistetaan näin.

Back to top