Kahvikasvi kuuluu Matarakasvien Rubiaceae -heimoon. Kahvikasvi voi kasvaa täysikasvuisena jopa 10 metriä korkeaksi, mutta viljelmillä sitä pidetään leikkaamalla 1,5–2 metriä korkeana pensaana. Leikkaamisen tarkoituksena on helpottaa sadonkorjuuta kahvitiloilla. Toinen syy kahvipuun leikkaamiselle on, ettei puun vanha osa tuota enää kahden metrin jälkeen tarpeeksi satoa. Kahvikasvin kukat ovat valkoisia ja niiden tuoksu muistuttaa jasmiinia ja appelsiinia. Kasvin lehdet puolestaan ovat kiiltävät ja tummanvihreät.

Kypsät kahvimarjat ovat useimmiten väriltään tummanpunaisia, mutta joidenkin lajikkeiden kuten tämän Bourbonin marjat ovat kypsinä keltaisia.

Kahvilajien kukinta tapahtuu eri aikoihin. Kukintoihin muodostuu marjoja, jotka kypsyessään muuttuvat yleensä tummanpunaisiksi tai joissain tapauksissa keltaisiksi. Kahvimarjat ovat valmiita poimittaviksi noin yhdeksän kuukauden kuluttua kukinnasta. Täysikasvuisen pensaan tuottavuus  vaihtelee riippuen useista tekijöistä. Yksi kahvipensas tuottaa yleensä 0,5-4,5 kiloa kahvimarjoja, mutta  esimerkiksi Vietnamissa tuotto on jopa 15 kiloa puuta kohden. Yhdestä kilosta marjoja saadaan raakakahvia sadosta ja prosessoinnista riippuen 150 - 300 g.

Jaa sivu:
Seuraava artikkeli