Tansania on noin 55 miljoonan asukkaan valtio Itä-Afrikassa. Naapureitaan Keniaa ja Ruandaa tuntemattomammalla kahvimaalla on paljon kasvupotentiaalia sitoutuneiden viljelijöiden ja erinomaisen kahvin ansiosta. 

Maassa vallitsee korkeimpia vuoria lukuun ottamatta trooppinen ilmasto. Afrikan korkein vuori, lumihuippuinen Kilimanjaro sekä Afrikan suurin järvi Victoria-järvi sijaitsevat Tansaniassa. Tansanian pääkielet ovat swahili ja englanti, mutta maassa puhutaan yhteensä jopa 130 kieltä.  

Tansanian eläimistö on monipuolinen. Maassa asustaa muun muassa leijonia, norsuja, antilooppeja ja sarvikuonoja.  Tansanian ainutlaatuinen maaperä, eläimistö ja kasvit ovat tehneet maasta laajasti suojeltua aluetta. Noin 39 % maan pinta-alasta on suojeltuja luonnonpuistoja tai riistansuojelualueita.  

Pienviljelijävaltaista tuotantoa  

450 000 pienviljelijää tuottaa 90 prosenttia tansanialaisesta kahvista. Maan eteläosissa on enemmän pienviljelijöitä kun taas pohjoisesta Kilimanjaron läheltä löytyy suurempia tiloja. Tansanialaisesta kahvista noin 70 % on arabicaa ja loput robustaa. Arabica käsitellään pääosin märkämenetelmällä. Pienviljelijät toimittavat joko kahvimarjat alueen yhteiselle käsittelylaitokselle tai prosessoivat ne itse tilallaan.  

Maku vaihtelee viljelyalueen mukaan 

Tansanialaisen kahvin maku on monitahoinen, siinä on raikasta ja eloisaa hapokkuutta ja usein marjaisia ja hedelmäisiä makuvivahteita. Maan pohjoisosissa tuotetut kahvit ovat yleensä hapokkaita ja niissä on miellyttävä, tasapainoinen ja makea maku mineraalipitoisen maaperän vuoksi. Etelässä tuotetut kahvit ovat tyypillisesti hienostuneen hapokkaita ja niissä on hedelmäisiä ja kukkaisia makuvivahteita. 

Kahvi on pääasiassa vientituote ja paikalliset asukkaat juovat vain hyvin vähän kahvia itse. Viime vuosina kahvinkulutus on kuitenkin alkanut kasvaa tansanialaisten keskuudessa. 

Tansaniassa kumppanuushankkeemme on keskittynyt maan eteläosassa sijaitsevaan Mbeyan alueeseen, jossa painotetaan erityisesti parhaiden viljelykäytäntöjen kehittämistä. Suunnitelmissa on myös laajentaa hanketta pohjoisen, Kilimanjaron seudun pienviljelijöiden yhteisöihin. 

Lue lisää kumppanuushankkeistamme Tansaniassa.

Lue, millaisia afrikkalaisia makuja löytyy Origins Blend Tanzania -kahvista.

Jaa sivu:
Back to top