Taimikasvatusta varten siemenet valitaan tuottoisista, laadukkaan sadon antavista, vähintään 7–8-vuotiaista kahvipensaista. Marjat poimitaan käsin ja hedelmäliha poistetaan varovasti pergamiinikalvoa rikkomatta. Tämän jälkeen siemenet kylvetään taimistoissa ravinnepitoiseen multaan hyvin suojatuissa olosuhteissa. Taimet siirretään viljelmille 6–12 kuukauden ikäisinä sadekauden aikana. Viljelmillä taimet istutetaan 3–4 metrin etäisyydelle toisistaan ja niiden juuret ympäröidään riittävällä mullalla. Kasvualueesta riippuen muut kasvit toimivat yleensä suojana tuulta ja liiallista aurinkoa vastaan.

Kahvipensaat alkavat tuottaa marjoja 2–4 vuoden ikäisinä ja ne  tuottavat 1–2 satoa vuodessa. Sadon parantamiseksi ja poiminnan helpottamiseksi pensaiden karsiminen on tärkeää. Tehokkailla viljelmillä pensaita karsitaankin muutaman kerran vuodessa. Kahvipensaat leikataan 1,5–2 metrin korkuisiksi, jotta sato on helppo poimia käsin. Karsimisen ansiosta pensaat saavat auringonvaloa ja kukkivat runsaasti. Karsimisen on todettu helpottavan myös kasvitautien ja tuholaisten torjumista.

Kahvin viljely vaatii huolellisuutta, sillä kahvipuu on erittäin herkkä. Erilaiset kasvitaudit, hyönteiset sekä muut eläimet voivat vahingoittaa viljelmiä. Jalostamalla on pyritty kehittämään entistä vastustuskykyisempiä ja kylmää kestäviä kahvilajeja.

Jaa sivu: