Tasalaatuista luottokahvia, jossa on rauhallinen jälkimaku! Näin luonnehtii Pauligin päämaistaja Marja Touri nicaragualaista kahvia. Nicaragua on tuottanut kahvia 1800-luvun lopulta lähtien. Kahvi on edelleen Nicaraguan merkittävä vientituote ja sen merkitys maan taloudelle on suuri. Nicaragua on jäänyt kuitenkin kahvimaana hieman naapureidensa Costa Rican ja Guatemalan varjoon, osaksi maan haasteellisen poliittisen historian vuoksi. Nyt nicaragualaisen kahvin suosio on kuitenkin nousussa.

Pauligin vuosittain ostamasta arabicasta noin kolme prosenttia tulee Nicaraguasta. Nicaragualaiselle kahville on tunnusomaista suuri papukoko ja pehmeän makea maku. ”Tämä Väli-Amerikan kahvi on maultaan erittäin tasapainoinen ja hapokkuuden taso on miellyttävä ja rauhallinen”, Touri kuvailee. Suurin osa kahvista viljellään pohjoisessa lähellä Hondurasin rajaa, vuoristoisilla Matagalpan, Jinotegan ja Segovian alueilla. Pienviljelijät poistavat itse kahvimarjoista hedelmälihan märkämenetelmällä omilla pienillä käsittelyasemillaan. Pavut kuivataan perinteisesti patioilla, joita esimerkiksi Matagalpan alueella näkee silmänkantamattomiin.

Viljelykäytännöt periytyvät sukupolvilta toisille

Pauligilla on ollut erityisesti Nueva Segovian alueelle keskittyvä kumppanuushanke noin kaksi vuotta. Kumppanuushankkeen kautta Nicaraguassa on muutama sata viljelijää, joilta Paulig on sitoutunut ostamaan kahvin. Pauligin kumppani Nicaraguassa on Mercon. Paulig kehittää viljelijöiden tuotantoa Nicaraguassa ja muissa kahvin alkuperämaissa kumppanuushankkeidensa kautta. Tämä tarkoittaa, että Paulig sitoutuu yhdessä tarkkaan valittujen kumppaneiden kanssa tietyn alueen kahvielinkeinon parantamiseen ja koko yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseen viljelijöitä tukien. ”Nicaraguassa kahvi viljellään yleensä pienillä perhetiloilla. Viljelykäytännöt ovat periytyneet sukupolvilta toisille muuttumattomina, vaikka maailma ympärillä muuttuu”, Pauligin kahvien hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál sanoo.

Pauligin hankintakumppaneilla työskentelee agronomeja, jotka vierailevat kahvitiloilla useita kertoja vuodessa ja antavat käytännön koulutusta esimerkiksi lannoitukseen tai kahvipensaiden leikkaamiseen liittyen. Yhteys Pauligin ja pienviljelijän välillä on tiivis.

”Nykyisin nicaragualainen kahvinviljelijä tietää, että suomalaiset juovat heidän viljelemäänsä kahvia. Yleensä tilalliset eivät tiedä, kuka heidän kahvinsa paahtaa ja nauttii”, Koroknay-Pál kertoo

Yhtä lailla hänen mukaansa myös suomalainen kahvinkuluttaja haluaa ”nähdä kahvintuottajansa kasvot” – eli tietää enemmän kahvinviljelijöistä ja kahvimaista.

Paulig on rakentanut nicaragualaisiin kouluihin vesijärjestelmiä ja kahvitilojen yhteyteen vedenkäsittelylaitoksia. Paulig on myös yksi Merconin koulujen tukemiseen keskittyvän Seeds for Progress -ohjelman tukijoista. ”Teemme työtä kahvin valoisan tulevaisuuden puolesta. Esimerkiksi rakentamiemme käsittelylaitosten myötä vedenkulutus ja kuorma ympäristölle on merkittävästi pienempi”, Koroknay-Pál kertoo.

Lue ostopäällikkömme Annan terveiset Nicaraguasta.

Jaa sivu:
Seuraava artikkeli
Back to top