Oletko aina miettinyt, millaista arki on kahvitilalla? Lue tästä, millainen on viljelijän työpäivä vuoden kiireisimpään eli sadonkorjuun aikaan.

5.30

Aurinko nousee ja kukko kiekuu uuden päivän alkamisen merkiksi. Päivä kahvitilalla alkaa yleensä aamuvarhaisella. Monella viljelijällä on kotieläimiä lisätulojen lähteenä: esimerkiksi kukkoja, kanoja, vuohia tai lampaita. Usein tilalla kasvatetaan muutakin kahvin lisäksi, kuten banaania tai maissia.

Aamiainen syödään perheen kanssa yhdessä. Aamiaisen jälkeen lapset lähtevät kouluun ja vanhemmat suuntaavat kohti kahviviljelmiä.

7.00

Edessä on pitkä työpäivä, sillä arki on hektisintä sadonkorjuuaikaan. Kun punaiset, kypsät kahvimarjat on poimittu, edessä on vielä monta työvaihetta ennen kuin pavut ovat valmiita myytäväksi.

Sadonkorjuuaika vaihtelee mm. kahvimaan maantieteellisen sijainnin perusteella. Kahvia korjataan vuoden jokaisena päivänä jossain päin maailmaa. Esimerkiksi Brasiliassa sadonkorjuu alkaa huhtikuussa kun taas Keniassa pääsatoa aletaan korjaamaan vasta loppuvuodesta. Sadonkorjuu kestää noin neljä kuukautta. Se voi alkaa, kun kahvimarjat ovat kypsyneet kirkkaanpunaisiksi tai keltaisiksi.

12.00

Puolen päivän aikaan on lounastauko. Lounaan viljelijät nauttivat usein viljelmillä – varsinkin, jos tila sijaitsee vähän kauempana kodista.

Kahvi poimitaan maasta ja tuotantoalueesta riippuen joko käsin tai koneellisesti. Käsin poiminta on tyypillistä esimerkiksi Afrikassa, Kolumbiassa ja Väli-Amerikassa ja etenkin alueilla, joissa kahviviljelmät sijaitsevat pääosin jyrkillä vuorenrinteillä ja marjat kypsyvät epätasaisesti. Brasiliassa koneellinen poiminta on mahdollista laakeiden tasankoviljelmien ja tasaisesti kypsyvän sadon ansiosta.

17.00

Päivä alkaa olla lopuillaan, mutta ei vielä ohi. Kerätyt kahvimarjat on nimittäin prosessoitava ja se voidaan tehdä monella eri tapaa: kuiva- tai märkämenetelmällä tai puolipesulla. Eri menetelmät tuottavat suutuntumaltaan ja maultaan erilaisia kahveja. Tärkeintä on kuitenkin papujen huolellinen käsittely ja vain hyvälaatuisten kahvimarjojen käyttäminen.

19.00

Illan pimetessä on aika palata kotiin ja nauttia illallinen yhdessä perheen kanssa. Vilkkaimpaan sadonkorjuuaikaan työpäivät venyvät pitkiksi. Kahviviljelmiä on hoidettu tarkasti kuukausien ajan ja nyt tuo työ kantaa hedelmää. Kahvimarjan yhdeksän kuukauden kypsymisajan takia moni viljelijä ajatteleekin kahvia ikään kuin omina lapsinaan ja raaka-aineen arvostus tiloilla on aivan omaa luokkaansa.

Jaa sivu: