Erikoiskahvi tarkoittaa korkealaatuista kahvia. SCA:n määritelmän mukaan erikoiskahvi on ammattitaidolla laadukkaasta kahvista valmistettu juoma, jolla on uniikki laatu, selkeästi tunnistettava maku ja persoonallisuus, siis erilainen ja parempi kuin tavallisissa tarjolla olevissa kahvijuomissa. Juoma on valmistettu korkealaatuisimmista kahvipavuista, jotka on kasvatettu täsmällisesti määritellyllä alueella ja jotka on laadukkaasti paahdettu, varastoitu ja valmistettu.

Espressopohjaisilla juomilla tarkoitetaan espressoa sekä kaikkia kahvijuomia, joiden pohjana on espresso. Tällaisia ovat esimerkiksi cappuccino ja caffé latte. Myös espressojuomat voivat olla erikoiskahveja, jos niissä käytetty kahvi täyttää edellä mainitun määritelmän.

Cold brew on yleisnimitys kylmäuuttomenetelmällä valmistetuille kahveille. Ideana on uuttaa melko karkeaksi jauhettu kahvi kylmään veteen ja käyttää uuttamiseen aikaa noin puoli vuorokautta. Lämpö korvataan siis ajalla. Kahvijuoma suodatetaan menetelmästä riippuen joko uuton aikana tai sen jälkeen. Valmis uutos laimennetaan kylmällä vedellä. Kylmäuutolla kahvijuomaan ei uutu kitkerimpiä eikä happamimpia ainesosia, mutta juomassa on enemmän makua. Kylmäuutettukahvi on tasapainoinen ja makeahko. Matalahappoinen kahvi on myös vatsaystävällisempää. Kylmäuutettu kahvi on eri asia kuin jääkahvi, joka puolestaan valmistetaan kuumasta kahvista ja jäähdytetään jääpaloilla.

Jaa sivu:
Seuraava artikkeli