Stora och små gärningar för miljöns bästa

Miljö

På Pauligs moderna rosterier är målet att fortlöpande göra verksamheten mer miljövänlig. Rosteriet i Nordsjö har nu varit i drift i fyra hela år och rosteriet i Tver i tre år. Genom att finslipa verksamheten i fastigheterna och produktionsprocesserna har vi kunnat effektivisera energianvändningen ytterligare. I miljöfrågorna strävar vi efter att nå enhetlighet även på hela Paulig-koncernens nivå. Målet är att under de närmaste åren ta i bruk gemensamma huvudmätare för uppföljningen av miljökonsekvenserna i alla enheter inom koncernen.

Användningen av förpackningsmaterial minskade klart

Paulig minimerar de miljökonsekvenser som förpackningarna ger upphov till på tre olika sätt: genom att minska mängden material som används, mängden växthusgasutsläpp från produktionen av förpackningsmaterial och användningen av icke förnybara naturresurser.

I detta arbete gjorde vi stora framsteg år 2014 då vi i Nordsjö använde över 96 000 kg mindre förpackningsmaterial än år 2013, och då Paulig levererade de första partierna kaffe i laminatförpackningar helt utan aluminium.

Energiförbrukningen och avfallet i noggrann uppföljning

Det statsägda företaget Motiva vars uppgift är att sporra andra företag till energi- och materialeffektivitet genomförde 2014 en energisyn i rosteriet i Nordsjö. Granskningen visade att energieffektiviteten har beaktats mycket väl i rosteriet. Utrustningen är modern och personalens kunskap på området ligger på en hög nivå. Det fanns även utvecklingsmöjligheter. Som en  följd av energisynen har vi bland annat justerat styrningen av ventilationens drifttider och laster samt belysningen.

Energi- och vattenförbrukningen följs upp noggrant i rosterierna. I fjol hölls elförbrukningen i rosterierna på samma nivå som förr, i Nordsjö steg förbrukningen en smula, med 1,3 % per producerat ton. I Nordsjö sjönk emellertid den sammanlagda energiförbrukningen (el, naturgas, fjärrvärme) med 3 % jämfört med året innan. Naturgasförbrukningen sjönk med 5,6 % och fjärrvärmeförbrukningen med 8,2 %. Siffrorna är beräknade per producerat ton kaffe. Dessa besparingar nåddes genom en optimering av produktionsprocessen och fastighetsautomationen.

Vattenförbrukningen i rosteriets produktionsverksamhet är låg. År 2014 förbrukades 0,21 m3 vatten per producerat ton kaffe i Nordsjö och 0,16 m3 i Tver. Målet är att i fortsättningen ännu noggrannare särskilja vattenförbrukningen som uppstår i produktionen och i kontorsarbetet, för att effektivare kunna rikta in konsumtionssänkande åtgärder på rätt funktioner.

Avfallsmängderna har Paulig systematiskt följt upp sedan år 2001. Målet är att alla avfallsfraktioner ska utnyttjas som material eller energi. I Nordsjö har den totala avfallsvolymen i praktiken halverats under de senaste fem åren, och numera uppstår inget blandavfall över huvud taget. År 2014 minskade energifraktionens volym med 6,5 % och den totala avfallsvolymen med 6,4 % jämfört med året innan.

Den totala mängden bioavfall minskade med 6,7 % i Nordsjö. Största delen av bioavfallet består av kaffesvinn som uppstår i produktionen. Mängden bioavfall minskade tack vare att möjligheterna att återanvända svinnkaffe nu utnyttjas bättre.

Även i Tver är målet att minska mängden bland- och bioavfall och att höja andelen avfall som återvinns. År 2014 minskade mängden blandavfall per producerat ton kaffe i Tver med 15 % jämfört med året innan, och bioavfallet på motsvarande sätt med 6 %.

 

År 2014 i siffror


« Företagsansvarsrapport 2014
Back to top