Paulig-familjen växer och blir enhetligare

Personal

Då det gäller att främja personalansvaret fokuserar Paulig på tre tyngdpunktsområden: att utveckla chefsarbetet, att stärka alla Paulig-anställdas kaffekunskap samt att harmonisera funktionerna för att stärka effektiviteten och enhetligheten i affärsenheterna och i hela koncernen.

Personalstyrkan växte i början av 2014, särskilt i Finland. I maj förvärvades Robert Paulig rosteri och alla anställda (9) överfördes till Pauligs tjänst som gamla medarbetare. Genom ett företagsköp i slutet av föregående år blev Vendor i sin helhet en del av Gustav Paulig och företagets 90 arbetstagare blev Paulig-anställda. I fusionen fäste man särskild uppmärksamhet vid personalen, för att företagens kultur, värden och verksamhetsmetoder skulle smälta samman på ett genuint sätt. I denna strävan är det väsentligt både att de nya arbetstagarna acklimatiserar sig och att de som redan arbetar i företaget anpassar sig till den nya situationen. I samverkansförhandlingarna som hölls i fusionsskedet granskades arbetsbeskrivningarna och kompetenserna, hur de var fördelade samt vilka uppgifter som överlappade varandra. Som ett resultat av förhandlingarna avslutades fem anställningar i Finland.

Goda resultat i personalenkäten

Personalenkäten TellUs som genomgörs vart annat år inom Paulig-koncernen hölls på hösten 2014 för tredje gången. Kaffegruppens resultat var bättre än i tidigare undersökningar och låg över medelvärdet för företag i Europa, mätt med alla nyckelmätare. De viktigaste skillnaderna jämfört med medelvärdet gällde ledningskulturen, chefsarbetet, arbetsmotivationen samt flexibiliteten och effektiviteten. Även svarsprocenten som var över 90 var klart högre än i europeiska företag i genomsnitt (67 %), och den visar att personalen upplever det meningsfullt att svara på enkäten.  Resultaten visar att ett långsiktigt utvecklingsarbete står sig också inför de utmaningar en föränderlig situation medför.

Ledarskapsutveckling kommit väl i gång

Bakom den goda utvecklingen ligger sex år av målmedveten utveckling av personalarbetet samt ledarskapet och chefsarbetet [linkki caseen]. I Kaffe-divisionen arbetar totalt 105 personer i chefsroller, av dem 46 i Finland. Deras kompetens ses som en strategisk nyckelfaktor för hela organisationens framgång, och det ställs också höga krav på chefsarbetet. De goda resultaten i den senaste personalenkäten stärker denna uppfattning och ger inspiration att fortsätta utvecklingsarbetet. Även 3D-modellen* för mål- och utvecklingssamtal har blivit etablerad och år 2014 deltog alla tjänstemän inom kaffegruppen i samtalen. Processen genomfördes nu för tredje gången och med goda resultat. Utvärderingen av prestationerna görs skickligare än förr och utvärderingsprocessen ses som en naturlig del av de årliga rutinerna för att utveckla arbetet och kompetensen. I diskussionerna avtalar man om personliga mål, noterar de uppnådda resultaten och drar upp riktlinjer för utvecklingsbehoven.
*3D=3 dialogues

Kaffesakkunskap är någonting för alla

Pauligs Kaffeakademi som grundades år 2013 kom igång ordentligt i fjol. Målet för det interna utbildningsprogrammet är att garantera att alla Paulig-anställda är experter på kaffevärlden, oavsett vilken roll de har i företaget. Kaffe är förknippat med många olika typer av specialkompetens som man inte kan studera på något annat håll, och därför spelar lärande i arbetet en väsentlig roll. I egenskap av ambassadörer för gott kaffe ska de Paulig-anställda känna till kaffets historia, egenskaper och särdrag samt alla skeden i kaffekedjan. De förutser och följer också kaffetrender och aktuella frågor som berör branschen.

Arbetshälsan och arbetarskyddet kräver ständig uppmärksamhet

I arbetshälso- och arbetarskyddsfrågor agerar Paulig i enlighet med standarden OHSAS 18001. I rosteriet har standarden certifierats redan tidigare och certifieringen förnyades i fjol. Rosteriet i Tver beviljades ett certifikat på hösten 2014.

Arbetshälso- och arbetarskyddssituationen låg fortfarande på en god nivå jämfört med den allmänna nivån i livsmedelsbranschen, även om antalet arbetsrelaterade olycksfall ökade jämfört med året innan. I Finland inträffade totalt fem arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro, av vilka en på anläggningen i Nordsjö och fyra i arbetsuppdrag på fältet. Särskild uppmärksamhet fästs därför nu på arbetssäkerheten för Paulig-anställda som arbetar på fältet. I Ryssland och Baltikum inträffade inte en enda arbetsolycka.

Jämförelsetalet som beskriver frekvensen arbetsolyckor var 9,4 i Nordsjö.  Enligt Arbetarskyddscentralen motsvarande tal var 40 i hela livsmedelsbranschen år 2013. (LTIF: arbetsplatsolyckor som förorsakar minst en dags arbetsoförmåga, per miljon utförda arbetstimmar).

Inom funktionerna i Finland steg sjukfrånvaroprocenten från 2,2 till 3,2 vilket är en tydlig förändring jämfört med den långvariga sjunkande utvecklingen. Inom företagshälsovården spelar förebyggande en central roll, och därför har orsakerna till förändringen analyserats omsorgsfullt. Enligt utredningen berodde den höjda procenten sjukfrånvaro huvudsakligen på några fall av exceptionellt långvarig sjukfrånvaro. I Ryssland var sjukfrånvaroprocenten 3,3 och i Baltikum 1,6.

Förebyggande och tidigt uppmärksammande

För förebyggande av arbetsrelaterade olycksfall är personalens aktiva roll i att observera säkerhetsbrister mycket viktig. Personalen uppmuntras därför att anmäla sina observationer, och alla observationer registreras i ett gemensamt system.

I Paulig Professionals verksamhet spelar fältarbetet en viktig roll. I fjol fästes särskild uppmärksamhet vid arbetshälsan för de anställda som arbetar på fältet, och exempelvis ergonomiriskerna i arbetet kartlades. Det arrangerades också och utbildning kring detta tema.

Cheferna uppmuntras att vara vaksamma på tecken på att arbetsförmågan kan vara hotad och att agera enligt en modell för tidigt ingripande och uppmärksammande. Paulig har en egen företagshälsovård som möjliggör en nära och effektiv utveckling av välbefinnande i arbetet.

 

Kaffe-divisionens personalsiffror den 31.12.2014 *

 

Finland

Ryssland

Estland

Lettland

Litauen Sverige Norge Polen Totalt

Tjänstemän

207

105

53

16

22

20 10 6

439

Arbetstagare

88

37

0

1

0

0 0 0

126

Totalt

295

142

53

17

22

20 10 6

565

* Siffrorna gäller personer i aktiv anställning. Utöver dessa fanns det 21 personer i inaktiv anställning (t.ex. alterneringsledigt, föräldraledigt) i Finland, Ryssland, Estland och Sverige.

 

Personalen i Finland

  • 45 % kvinnor och 55 % män
  • 93% fasta anställningar
  • Anställningarnas genomsnittliga längd 11,6 år
  • Personalens genomsnittsålder 42 år
  • 3 personer avgick med pension
  • Arbetarnas och tjänstemens organisationsgrad cirka 55 %
  • I anläggningen i Nordsjö arbetade dessutom cirka 40 arbetstagare hos utomstående serviceproducenter, bland annat i personalrestaurangen, bevakningen och lagertjänsterna.

Personalen i Baltikum

  • 33 % kvinnor och 67 % män
  • 97 % fasta anställningar
  • Anställningarnas genomsnittliga längd 4,7 år
  • Personalens genomsnittsålder 34 år
  • Ingen avgick med pension

Personalen i Ryssland

  • 38 % kvinnor och 62 % män
  • 98 % fasta anställningar
  • Anställningarnas genomsnittliga längd 2,8 år
  • Personalens genomsnittsålder 34 år
  • Ingen avgick med pension

 

År 2014 i siffror


« Företagsansvarsrapport 2014
Back to top