På Psycon doftar det av ansvarsfullt bryggt kaffe

Kaffe sätter fart på konsultföretaget Psycon Ab:s verksamhet. Bara på kontoret i Helsingfors går det åt cirka 200 koppar per dag. Alla Psycons kontor har Green Office-märket som beviljas av WWF och man har noga tänkt igenom bland annat hur kaffeserveringen ska skötas på ett ansvarsfullt sätt.

I Psycons lobby surrar en glänsande kaffeautomat som har levererats av Vendor. Bönbehållarna i automaten är fyllda med ekologiskt Paulig Professional-kaffe som dessutom är märkt med Rättvis Handel-märket. Personalen på Psycon har varit aktiv i kaffefrågorna. ”På personalens begäran började vi använda certifierat kaffe i automaterna så fort det fanns att få”, berättar Kristiina Vehkomäki på Psycon.

I samband med Green Office-programmet utvärderades ansvaret på alla delområden av kaffeserveringen på Psycon.”Vi räknade ut energiförbrukningen i kaffeautomaterna och funderade på hur vi kunde sänka den. Vi har också helt och hållet slutat använda engångskärl och portionsförpackad mjölk. Kaffesumpen kan man tömma direkt i bioavfallskärlet och kaffeförpackningarna är också biologiskt nedbrytbara, så det uppstår nästan inget blandavfall alls”, förklarar Kristiina som är medlem i Green Office-teamet.

Vendors kommersiella direktör Markus Koskinen berättar att automaterna som Psycon använder är mycket energieffektiva. ”Då slutprodukten är en varm dryck, som kaffe, och då automaten använder färsk mjölk behövs det oundvikligen en del energi för att tillreda drycken.

Kristiina VehkomäkiTack vare vår patenterade teknologi är energiförbrukningen i de här automaterna cirka 50 % lägre än vanligt. Dessutom är det viktigt att justera el- och vattenförbrukningen så att de är optimala.”

Gott kaffe har räddat många möten, och Psycon har även fäst särskild uppmärksamhet vid valet av kaffe som används i filterbryggarna. Personalen fick agera som smakjury och bedöma Pauligs olika ansvarscertifierade kaffemärken. Vinnare blev det UTZ-certifierade Brazil-kaffet. Det nybryggda kaffet hälls direkt över i termoskannor så att bryggarna genast kan stängas av. Målet är att spara energi.
 

 


« Produktutveckling
Back to top