Att utveckla förpackningarna är ett långsiktigt arbete

Kaffe behöver en förpackning som skyddar det mot syre, fukt och ljus, som håller smaker och aromer intakta och som klarar transporten från rosteriet ända till slutkonsumenten utan att gå sönder.

Pakkausten kehittäminen on pitkäjänteistä työtäPaulig letar kontinuerligt efter nya miljövänliga alternativ för kaffeförpackningarna. Det finns två sätt att gripa sig an utmaningen: att använda de befintliga förpackningsmaterialen men i mindre mängder, eller att utveckla och ta i bruk nya material som är bättre med tanke på miljön. Förpackningarnas andel av kaffeprodukternas miljöbelastning är cirka 5 %. I kalkylen har man inte beaktat miljökonsekvenserna av kaffeodlingen, tillredningen av drycken eller avfallshanteringen av förpackningar.

Produktutvecklingen kräver tid och tålamod eftersom varje ny förpackningsinnovation kan tas i bruk tidigast efter ett år. För att nya förpackningar verkligen ska vara miljövänliga får de tunnare eller nya materialen inte medföra att kaffets kvalitet blir sämre eller äventyra förpackningarnas hållbarhet. Alla nya förpackningar genomgår exempelvis ett flera månaders långt hållbarhetstest för att vi vill kontrollera att kaffets kvalitet bibehålls felfri.

Laminatförpackningarna klassificeras än så länge som blandavfall eftersom de innehåller en liten mängd aluminium för att trygga hållbarheten. Genom att göra laminatmaterialet i kaffeförpackningarna tunnare har vi år för år kunnat minska mängden avfall som hushållen deponerar på avstjälpningsplatserna. År 2012 fortsatte Paulig utveckla bolagets största produkt, Jubileums Mocca. Genom att göra materialet tunnare kunde vi fjol minska användningen av förpackningslaminat med 30 000 kilo jämfört med året innan. Tack vare den mindre materialmängden minskade koldioxidutsläppen i produktionsprocessen med cirka 110 ton.

 


« Förpackning och återvinning
Back to top