Kontroll av kvaliteten i verksamheten ger bättre säkerhet i rosteriet

På Pauligs rosterier i Nordsjö och Tver övervakas kvaliteten i verksamheten regelbundet genom Good Manufacturing Practice-rundvandringar.

Paulig har utvecklat den nuvarande GMP-modellen över flera år. Med den metod som förr var i användning fästes uppmärksamhet främst vid faktorer som inverkar på säkerheten i arbetet, som ordning och renlighet, maskin- och utrustningssäkerheten samt ergonomin och säkerheten då man rör sig i rosteriet. I den vidare utvecklade GMP-modellen beaktas också exempelvis avfallssorteringen. I fjol tog rosteriet i bruk ett 5S-system som bygger på Lean-filosofin. Systemet har tidigare använts med framgång bland annat i Toyotas bilfabriker i Japan.

Enligt Lean-tänkandet försöker man i all verksamhet minska svinnet och allt extra arbete. På Pauligs rosteri innebär det bland annat att ordningen upprätthålls så att alla saker har en egen, noga uttänkt plats, oavsett om det gäller städredskap, avfallsbehållare, rullpallar, lastpallar eller personalens telefoner vid förpackningslinjen. Varje föremåls eller varas plats märks ut med ett blått streck på golvet eller andra ytor.

Under de månatliga GMP-kontrollrundvandringarna går man rutinmässigt igenom alla punkter på en kontrollista. Man fäster uppmärksamhet vid den allmänna ordningen, vid att saker finns på sina rätta platser och vid säkerheten. Granskningen genomförs i olika delar av rosteriet, exempelvis i rostningshallen, malningsutrymmena, förpackningshallen och lagren.

Sedan 2013 har metoden utvecklats vidare. Rundvandringarna utförs alltid av samma, utnämnda personer, som inte själva är ansvariga för verksamheten i de granskade områdena. Det gör granskningarna mer objektiva. Rätt saker framhävs då en och samma person poängsätter de olika punkterna, varje gång på samma skala. I rundvandringen deltar alltid den ansvariga arbetsledaren för varje område, så att man omedelbart kan diskutera och ingripa i eventuella missförhållanden. Kvalitetskontrollen har exempelvis medfört förbättringar i olika frågor i anknytning till säkerheten, och den allmänna ordningen i rosteriets olika delar har förbättrats. Poängsättningen fungerar också som en mätare för personalens resultatpremier.

Det allmänna intrycket i rosterihallen är prydligare än någonsin sedan kontrollrundvandringarna inleddes.

 

I utrymmena där kaffet mals finns städredskapen på sin plats på en flyttbar ställning.

 

Ett av målen för kvalitetssystemskoordinator Eija Peltokorpis månatliga kontrollrundvandring är avfallsbehållarna i förpackningshallen: Fungerar sorteringen som den ska?

 

Man håller på att måla upp en egen plats för laminatkärrorna på golvet, men samtidigt har man oavsiktligt gett upphov till en säkerhetsrisk genom att skydda det målade området med lastpallar ställda på kant. Denna gång ger GMP-rundvandringen en positiv observation men samtidigt en anmärkning för samma objekt.

 

En laminatkärra färdig att användas på sin egen utmärkta plats i förpackningshallen.

 

Redskap som behövs vid förpackningslinjen, prydligt på sina egna platser.

 

Avfallstunnorna står på sina reserverade platser, men var är sopskyffeln?

 


« Förpackning och återvinning
Back to top