Flavia och Mario framhåller den ansvarsfyllda odlingens fördelar

Kaffeodlingen har långa traditioner i Brasilien och plantagerna hålls i allmänhet länge inom samma släkts ägo. Odlare som har använt samma metoder i generationer kan till en början ställa sig skeptiska till certifieringssystem. Brasilianska Flavia och Mario som Paulig samarbetar med är däremot övertygade om nyttan med certifiering, och anser att det inte finns någon återgång till gamla modeller.

Ungefär hälften av Brasiliens kaffeskörd produceras i delstaten Minas Gerais i landets södra del. Regionens klimat är idealiskt för kaffeodling och det finns mycket arbetskraft, vilket behövs särskilt under skördesäsongen. Paulig köper kaffe från Minas Gerais-regionen bland annat genom bolaget Exportadora Guaxupe, som årligen levererar 700 000 säckar kaffe till rosterier över hela världen.

Dessutom erbjuder Guaxupe små och medelstora plantager ett mellanlager där kaffebönorna kan lagras tills odlaren vill sälja dem. I lagret sorteras bönorna, klassificeras enligt kvalitet och behandlas för export.

Guaxupe var den fjärde kaffeplantagen i Brasilien som fick UTZ CERTIFIED -certifikatet, och hela plantagens egen produktion (cirka 80 000 säckar per år) är UTZ-certifierad. Flavia Barbosa Paulino da Costa som representerar familjeföretaget berättar att de som föregångare också vill hjälpa andra plantager i regionen att övergå till en certifierad produktion. "Vi vill genom vår egen verksamhet fungera som ett exempel och samtidigt utbilda kaffeproducenterna. Odlarna har stor nytta av certifieringen eftersom den också höjer produktiviteten och förbättrar kvaliteten. Dessutom växer efterfrågan på certifierat kaffe hela tiden."

Certifieringssystemet hjälper odlaren att beakta detaljerna

Guaxupe ger regelbundet Paulig en rapport över spårbarheten för det kaffe bolaget köper. 80 % av kaffet företaget exporterar kan spåras ända till plantagen, de återstående 20 % till kooperativen. Uppföljningen ger också information om mycket annat än var odlingen ligger, bland annat om skördens storlek, skördedatum och vilka åtgärder som har vidtagits på plantagen.

Odlarna kan till en början uppleva det besvärligt att övergå till en certifierad produktion. Många ingrodda vanor måste ändras, och möjligtvis måste man göra nya anskaffningar. "För de flesta är den primära orsaken till certifiering det högre priset odlaren får för ett kilo odlat kaffe", förklarar kaffeodlaren Mario de Freitas Eiras Garcia på plantagen Fazenda da Onça. "Men även om det tilläggspris man får för certifierat kaffe skulle sjunka senare vill man inte gå tillbaka till de gamla metoderna, då man en gång själv har upplevt de fördelar certifieringen medför.

Produktionen blir effektivare och riskerna minskar, kostnaderna hålls bättre under kontroll och miljön mår bättre", räknar Mario upp.

Enligt Flavia och Mario ligger certifieringssystemets styrka i detaljerna. Tack vare UTZ kan odlarna förbättra sin verksamhet på många områden som de inte tidigare ens har noterat. Människor mår mycket bättre då medvetenheten om riskerna i arbetet stärks. "Ledarskapet har förbättrats och personalomsättningen har sjunkit klart. Vi har färre olyckor och skyddsutrustningen har utvecklats. Både människor och miljö mår bättre då vi använder mindre gödsel och bekämpningsmedel, och då avfallet sorteras noggrannare", berättar kaffeodlaren Mario.

Människorna och omgivningen mår bättre då man använder mindre gödsel.
- Mario de Freitas Eiras Garcia

« Ansvarscertifiering
Back to top