Kaffepriset påverkas av många olika faktorer

Efter pristoppen år 2011 fanns det ett kraftigt tryck för ett lägre kaffepris år 2012. Faktorer som bidrog till det var de förbättrade skördeutsikterna och den ökande kaffeproduktionen. I de två största producentländerna, Brasilien och Vietnam, var skördarna stora.

Kahvin hinta on monen tekijän summaKaffepriset har på en kort tid genomgått stora fluktuationer, vilket har skapat osäkerhet på marknaden. I fjol varierade kaffepriset på börsen från 143 cent till 237 cent (USD) per pund (ca 454 gram). Råkaffets priskänslighet förstärks inte bara av variationer i skördarna utan också av den globala ekonomins tillstånd, av den ökande efterfrågan på tillväxtmarknaderna och i de kaffeproducerande länderna samt av placerarnas intresse för kaffe. Den sjunkande pristrenden väntas fortsätta under den första halvan av 2013, även om kaffepriset väntas börja stiga igen på längre sikt.

Kaffepriset fastställs framför allt på kaffebörserna i New York och London. För Paulig är New York-börsen viktigare eftersom cirka 98 procent av det kaffe Paulig köper in är arabicakaffe som noteras där. För god kvalitet betalar man ett tilläggspris utöver marknadspriset. Paulig köper stora mängder kaffe av högsta kvalitet och situationen kräver därför omsorgsfull riskhantering.

Väderleksförhållandena och klimatförändringarna har gjort skördarna osäkrare. De överraskande väderförändringarna har särskilt drabbat de råvaruslag av högsta kvalitet som Paulig köper. När det gäller dem är balansen mellan tillgång och efterfrågan känslig redan som det är.

Priset inverkar på hur lockande odlingen är

Globalt sett ökar kaffekonsumtionen med cirka tre procent årligen. Snabbast ökar kaffekonsumtionen på tillväxtmarknaderna som Kina och Indien. Den ökande efterfrågan ger upphov till stora förändringar på kaffemarknaden. Det är att vänta att efterfrågan på råkaffe ökar snabbare än produktionen. För att produktionen ska motsvara den ökande efterfrågan borde kaffeodlingarna utökas eller de befintliga odlingarna ge en bättre skörd.

För odlarnas vardag kan det sjunkande priset på råkaffe ha dramatiska följder. Priset som betalas för råkaffe inverkar direkt på odlarens inkomster och möjligheter att försörja familjen. Då levnadsstandarden i ursprungsländerna stiger är den arbetskrävande kaffeodlingen en lockande näring endast om kaffet betingar ett rimligt pris. Ersättningen som betalas för produkten inverkar på odlarnas villighet att odla just kaffe, och inte exempelvis andra grödor.

"Utöver marknadspriset betalar vi ett prispremium för god kvalitet."

- Katariina Aho, avdelningschef
 


« Ekonomisk utveckling
Back to top