Juhla Mokka &

Pohjois-Pohjanmaa: Omenahyve

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaherkuksi valittiin Omenahyve. Kokeile ja nauti ihastuttavista maakuntien makupareista Juhla Mokka -kahvin kanssa!

 

Resepti

Pohja:

2,5 dl sokeria

6 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

225 g voita

1 kpl kananmuna

Täyte:

1 kg omenoita

2 dl vettä

1 dl sokeria

1–2 kpl kanelitankoa

yhden sitruunan mehu

Kuorrutus:

5 kpl munanvalkuaisia

5 dl tomusokeria

½ tl omenaviinietikkaa


1. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi ja sekoita. Lisää kananmuna ja tarvittaessa vähän nestettä, jotta taikina pysyy hyvin koossa. Anna  aikinan levätä viileässä noin puoli tuntia.

2. Kuori ja lohko omenat. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitangot. Kypsennä omenalohkoja niin  pitkään, että ne alkavat lähes soseutua. Mausta sitruunalla ja poista kanelitangot.

3. Jaa taikina 3 osaan, kauli niistä pyöreät ohuet levyt leivinpaperille. Tasoita reunat. Paista 175°C 15–20 min.

4. Kokoa jäähtyneet levyt päällekkäin ja levitä väleihin omenahilloketta.

5. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi ja lisää tomusokeri vähitellen. Pursota tai levitä marenki kakun päälle ja reunoille.

6. Paista n. 175°C kunnes marenki saa kauniin  värin.

7. Tarjoile halutessasi vaniljakastikkeen kera.

Katso videolta, miten herkku valmistuu ammattilaisten käsissä! Tekijänä Merilän Kartano, Utajärvi.