Juhla Mokka &

Pohjois-Karjala: Karjalanpiirakka

Pohjois-Karjalan maakuntaherkuksi valittiin Karjalanpiirakka. Kokeile ja nauti ihastuttavista maakuntien makupareista Juhla Mokka -kahvin kanssa!

 

Resepti

Pohja:

1,5 dl vettä

3/4 tl suolaa

1 dl vehnäjauhoja

3 dl ruisjauhoja

1 rkl rypsiöljyä

Täyte:

2,5 dl vettä

2 dl puuroriisiä

7,5 dl maitoa

1 rkl voita

½ tl suolaa

1 kpl kananmuna


Puuron keittäminen:

1.      Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Lisää suola ja riisi kiehuvaan veteen. Keitä, kunnes vesi on imeytynyt.

2.      Lisää vähitellen voi ja maito kokoajan sekoittaen. Lisää suolaa tarvittaessa.

3.      Jäähdytä puuro ja sekoita joukkoon kananmuna.


Piirakoiden valmistaminen:

1. Sekoita vesi, öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.

2. Ripottele pöydälle ruis-vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kauli taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.

3. Painele levystä juomalasilla piirakkapohjat.

4. Aseta pohjat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot kelmulla.

5. Kauli pohjat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot kelmulla täyttämistä varten.

6. Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (noin 1 cm) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.

7. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.

8. Siirrä piirakat leivinpaperin päälle uunipellille.

9. Paista piirakoita 275–300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.

10. Voitele voisulalla, johon on lisätty tilkka vettä. Peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Katso videolta, miten herkku valmistuu ammattimaisin ottein! Tekijänä Marjatta ja Henna, Joensuu.