Paulig Café Parisien &

Mango Tarte Tatin

Tummapaahtoinen Parisien-kahvi ranskalaisen klassikon kera, tarte tatinin, tällä kertaa omenan sijasta mangosta valmistettuna. Mango Tarte Tatin sopii hyvin myös Cafe au lait'in kera joka on valmistettu samasta Parisien-kahvista. Tumma pieni espresso kupillinen vaatii aterianpäätteksi seurakseen jotain makeata, rapeata ja hedelmäistä.

Tarte Tatin on yksi lempiruoistani ja olen harrastannyt sen erimuotoja reilut kaksi vuosikymmentä, tavallisesti omenasta mutta tällä kertaa valmistin sen mangosta.

Karamellisoitunut mango sopii loistavasti yhteen rapsakan hieman pähkinäisen pohjan kanssa. Kotona sattui olemaan appelsiinia, vadelmaa ja tuoretta minttua joten koristelin piirakan niillä. Se myös näyttää visuaalisesti herkulliselle.

Resepti:

Piirakan taikina:

200 g vehnäjauhoja
1 rkl ruokosokeria
1 hyppysellinen suolaa
100 g voita
1 rkl kylmää vispikermaa
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:

4 mangoa
50 g voita
60 g ruokosokeria
1 vaniljatanko

Koristeluun:

tuoreita vadelmia
hillottua appelsiininkuorta
tomusokeria
tuoreita mintun lehtiä

Piirakan taikina:

Raasta sitruunan kuori hienosti. Sekoita monitoimikoneessa jauhot, sokeri ja suola kunnes kaikki on sekoitettu kunnolla. Leikkaa kylmä voi pienemmiksi paloiksi ja lisää se jauhojen sekaan, sekoita kunnes taikina on kaurahiutaleiden tapaista. Lisää kerma ja tarpeeksi vettä kunnes taikina juuri ja juuri pysyy koossa. Muotoile taikinasta pallo ja peitä se muovikelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa viileässä pari tuntia. Sijoita taikinapallo kahden kevyesti jauhotetun voipaperin väliin ja kauli siitä pyöreä puolen sentin paksuinen piirakkapohja. Piirakkapohjan pitää olla samankokoinen tai lievästi suurempi kuin vuoka jossa valmistat Tarte Tatinin. Pane piirakanpohja jääkaappiin jäähtymään vähintään vartiksi. Taikinan on oltava kylmä jotta se ei sula ja rikkoonnu kun sijoitat sen lämpimän täytteen päälle.

Täyte:

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mangojen ei tarvitse olla aivan kypsiä jotteivät ne mene rikki niitä pannulla kypsentäessä, riittää että mangot ovat puolikypsiä. Leikkaa mangot pituussuunnassa siemenen kummaltakin puolelta alas. Kuori mangon puolikkaat perunan kuorijalla. Poista kaikki vihreä mangonkuori ja leikkaa mangon kuorittu puolikas puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisältä sen siemenet pienellä veitsellä. Sulata voi pannulla, lisää sokeri, vaniljan siemenet ja tanko pannulle keskilämmöllä. Lisää mangoviipaleet kun sokeri on liuennut voin sekaan ja anna mangon karamellisoitua, noin viitisen minuuttia kunnes se saa kivasti väriä. Mango ei kuitenkaan saa palaa, tai tulla liian mustaksi. Poista vaniljatanko kastikkeesta. Mangojen voi antaa hieman jäähtyä ennen piirakan kokoamista, jos pelkää polttavan sormensa kuumalla toffeekastikkeella. Mangot vain on sijoiteltava vuokaan ennen kuin kastike hyytyy. Asettele mangoviipaleet voilla voidellun uunivuoan pohjalle kauniiseen kuvioon. Kaada toffeekastike päälle ja sijoita kylmä taikina kanneksi mangon päälle. Käännä taikinan reunat alas vuoan reunaa myöten mangojen ulkopuolelle. Paista Tatinia 10 minuuttia pieniä puolet siitä, ja laske lämpö sen jälkeen 175 asteeseen. Jatka paistamista 20–25 minuuttia, kunnes pohja on saanut kauniin vaalean ruskean värin. Mangot ovat jo kypsiä joten vain tortun pohjan tulee kypsyä ja kovettua. Ota piirakka uunista ja anna niiden jäähtyä pari minuuttia ennen kuin käännät ne vuoasta lautaselle. Koristele Tarte Tatinit appelsiinin kuorisuikaleilla, tuoreilla vadelmilla, mintunlehdillä ja sirottele tomusokeria päälle. Tarjoile lämpiminä tai haaleina jälkiruokana Pauligin Parisien tummaksi paahdetun kahvin kera.

Back to top