Juhla Mokka &

Kainuu: Rönttönen

Kainuun maakuntaherkuksi valittiin Rönttönen. Kokeile ja nauti ihastuttavista maakuntien makupareista Juhla Mokka -kahvin kanssa!

 

Resepti

Piirakkapohja:

1,5 dl vettä

5 g tuorehiivaa

0,5 tl suolaa

2 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

2 rkl voita

Täyte:

1 kg jauhoista perunaa

3 dl puolukkasurvosta

1 dl sokeria

1 tl suolaa

n. 1 dl ruisjauhoja


Piirakkataikinan valmistus:

1. Liuota hiiva lämpimään veteen.

2. Sekoita ainekset keskenään käsin tai monitoimikoneella. Taikinan tulee olla kiinteää.

3. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunti.


Täytteen valmistus ja piirakoiden kokoaminen:

1. Keitä perunat kypsiksi ja soseuta.

2. Lisää jauhot perunaseokseen. Peitä vuoka foliolla ja laita n. 65°C uuniin – sekoita välillä, näin peruna imeltyy paremmin – ja anna imeltyä 2–3 t.

3. Anna jäähtyä, sekoita perunasoseeseen puolukka, sokeri ja n. 1tl suolaa.

4. Kaulitse taikina pyöreiksi piirakkalevyiksi jauhoisella alustalla.

5. Aseta täytettä pohjien keskelle ja jätä reunalle rypytysvara.

6. Rypytä piirakat. Paista 250°C n. 15 min.

7. Voitele rönttöset kuumina sulalla voilla.

Katso videolta, miten herkku valmistuu ammattimaisin ottein! Tekijänä Kaesan Kotileipomo, Kuhmo.